INFORME DE L'ORGANITZACIÓ MUNDIAL DE LA SALUT

La tuberculosi multiresistent s'expandeix

El 3,5% dels casos de la malaltia al món ja són de la varietat més perillosa

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Unes 480.000 persones van desenvolupar l'any passat al món tuberculosi multiresistent (MDRTB), una varietat de la malaltia més greu i de tractament molt més difícil a la qual se li atribueix l'origen a un ús inadequat dels medicaments, a dosis errònies o a suspensió dels tractaments sense motiu, entre altres causes, segons va denunciar ahir l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

En la seva avaluació anual sobre la malaltia, presentada a la seu de Ginebra (Suïssa), l'organització va explicar que l'augment de casos d'aquesta variant ha estat espectacular a Rússia, Europa oriental i diversos països de l'Àsia central, territoris on la taxa d'èxit del tractament és «alarmantment baixa».

L'OMS va insistir també que els progressos en la lluita contra la tuberculosi al món han estat enormes els últims anys, fins al punt que la taxa de mortalitat s'ha reduït un 45% des del 1990, però encara causa 1,5 milions de morts anuals, especialment als països en desenvolupament, una xifra escandalosa si es té en compte que és una malaltia curable si es tracta convenientment.

MALALTS FORA DEL SISTEMA / En total, segons dades de l'OMS, uns nou milions de persones van desenvolupar tuberculosi l'any passat, 500.000 més que el 2012, encara que l'organització atribueix l'augment a una millora en les tècniques de recol·lecció de dades i transmissió de la informació. Malgrat això, només sis milions van ser realment diagnosticats, per la qual cosa «tres milions de persones estan fora del sistema i per tant no tenen accés a cap tractament», va afirmar Mario Raviglione, director del programa mundial sobre tuberculosi de l'OMS.

S'estima que, des de l'any 2000, 37 milions de vides s'han salvat gràcies a un diagnòstic ràpid i a un tractament efectiu. No obstant, l'OMS lamenta que, anualment, se segueixin perdent vides a causa d'una malaltia curable per falta de diagnòstic. La tuberculosi segueix sent la segona malaltia més mortal causada per un sol agent infecciós, només per darrere del VIH.

Un dels seus principals problemes és la falta de finançament: segons l'OMS, es necessiten 8.000 milions de dòlars (uns 6.300 milions d'euros) per lluitar globalment contra la malaltia, però només se n'obtenen 6.000 milions.

MÉS LLARGA I MÉS CARA / Respecte a la tuberculosi MDR-TB, l'any passat l'OMS va declarar que era una crisi sanitària i que s'havia de tractar amb urgència, cosa que «encara persisteix», va puntualitzar Raviglione. Els 480.000 malalts diagnosticats el 2013 ja representen el 3,5% del total dels casos anuals. Aquesta versió de la malaltia és molt més difícil de sanar, molt més llarga -dos anys en lloc de sis mesos, de mitjana- i molt més cara.

Notícies relacionades

«La caiguda de la Unió Soviètica va posar les condicions idònies per a això: el sistema de salut va col·lapsar i la pobresa es va expandir». «Però a més hi havia un altre problema de base, i és que no es tractava els pacients amb l'estàndard de quatre medicaments, sinó només amb un, i amb això es deixava escapar bacils mutants que eren resistents a uns altres medicaments. Les persones van començar a infectar-ne d'altres i es va crear l'epidèmia», va explicar Raviglione. Des del 2009 fins al 2013 es va triplicar el nombre de casos detectats de tuberculosi multiresistent. Globalment, només el 48% de les persones que pateixen MDR-TB s'acaben curant.

Encara és més greu la tuberculosi multiresistent extensa (XDR-TB), que s'està expandint i que ha estat diagnosticada en cent països. L'estudi revela que només el 22% dels pacients de XDR-TB es curen.