INCOMPLIMENT DE LA NORMATIVA MEDIAMBIENTAL

Brussel·les dóna a Espanya 2 mesos per reduir la contaminació

L'insta a protegir la població de la pol·lució per partícules fines

Atmosfera contaminada en l’accés a Madrid des de Pozuelo de Alarcón.

Atmosfera contaminada en l’accés a Madrid des de Pozuelo de Alarcón. / ARXIU / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BRUSSEL·LES

Dos mesos. Aquest és el termini que ha concedit la Comissió Europea (CE) al Govern espanyol perquè adopti les mesures necessàries que garanteixin la protecció dels seus ciutadans dels perjudicis que comporta la contaminació per partícules fines (PM10). Els mateixos arguments que Brussel·les va exposar a Grècia, que disposa del mateix període de temps per solucionar les deficiències. En cas de continuar amb l'incompliment, la Comissió va avançar la seva intenció de traslladar la qüestió a la justícia comunitària.

Brussel·les va assenyalar els dos governs i els va acusar de «no protegir els seus ciutadans» de la contaminació per PM10, unes partícules que poden ocasionar asma, problemes cardiovasculars, càncer de pulmó i mort prematura. L'emissió de les citades partícules procedeix de l'activitat industrial, el trànsit i les calefaccions de les cases, segons va recordar l'autoritat comunitària.

En el cas d'Espanya, la CE va posar com a exemple l'exposició perjudicial que han patit alguns habitants del Vallès i el Baix Llobregat, així com de zones rurals d'Andalusia i del centre d'Astúries, almenys entre el 2005 i el 2012, període al qual es refereixen els últims informes disponibles.

Notícies relacionades

«La Comissió considera que les mesures per protegir la salut dels ciutadans s'haurien d'haver pres el 2005 i demana als dos estats membres que actuïn de manera prospectiva, ràpida i eficaç perquè el període d'incompliment sigui el mínim possible», va indicar la Comissió.

GESTIÓ DE RESIDUS / La CE també va incloure Espanya entre els països als quals reclama que adoptin la normativa de la Unió Europea sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE). En els pròxims dos mesos, l'Executiu espanyol, el letó, el polonès i el romanès han d'especificar com incorporaran la normativa a la seva legislació nacional. La nova directiva preveu reduir els impactes adversos de la generació i gestió dels RAEE en la salut humana i el medi ambient.

Temes:

Contaminació