DETENCIÓ POLÈMICA

L'acusació particular del 'cas Benítez' demana 14 anys per a sis mossos

La família reclama per un delicte d'homicidi i un altre contra la integritat moral

3
Es llegeix en minuts

La família de Juan Andrés Benítez, l'empresari que va morir després de ser reduït pels Mossos d'Esquadra al barri barceloní del Raval, demana 14 anys de presó per a cada un dels sis agents que el van immobilitzar tres per a dos policies acusats d'encobrir els fets.

En el seu escrit de qualificació, l'acusació particular exercida per la família imputa un delicte d'homicidi un altre contra la integritat moral a sis mossos d'esquadra, un delicte d'encobriment a dos i demana l'arxivament de la causa per dos policies més.

L'acusació particular, representada per l'advocat David Aineto, considera en el seu escrit que en els agents no va existir una voluntat directa de causar la mort de Benítez, però amb la seva conducta els agents eren conscients que el col·locaven en "una situació de risc i perill que podia desembocar en la seva mort i sense cap possibilitat d'escapar-se".

Després d'una baralla

Benítez va morir el 6 d'octubre a la matinada de l'any passat, després de ser reduït al carrer Aurora del Raval per un grup d'agents de la policia catalana, que van anar al lloc alertats per una baralla que l'empresari havia tingut amb un veí i en la qual, segons l'acusació particular, cap dels dos va patir lesions d'importància.

Com a alternativa, l'escrit de la família de Benítez proposa que els sis agents que van participar en la contenció siguin condemnats per un delicte d'homicidi per imprudència a cinc anys de presó i quatre d'inhabilitació.

Segons manté l'acusació particular, l'incident es va iniciar quan els Mossos d'Esquadra van demanar a Benítez que s'identifiqués i una agent el va agafar pel braç per impedir-li que anés a casa seva a buscar la documentació, com Benítez pretenia.

Immobilitzat amb violència

L'empresari, afegeix l'acusació particular, es va deixar anar de la mà de l'agent que l'agafava, acció que va provocar que caigués a terra, i després va voler marxar del lloc, cosa que va motivar que tres mossos d'esquadra s'abalancessin sobre seu i el tiressin a terra per reduir-lo.

Amb l'ajuda d'altres patrulles, els mossos d'esquadra van col·locar Benítez de bocaterrosa, el van immobilitzar amb les manilles i un cinturó que el mateix empresari portava, i durant 10 minuts van efectuar "una contenció violenta i desproporcionada", recolzant els genolls sobre el seu cos, immobilitzant-lo i donant-li nombrosos cops, cops de puny i puntades de peu, sosté l'advocat David Aineto.

L'escrit d'acusació afegeix que els mossos van pegar a Benítez amb una porra policial extensible tancada, tant al tronc i a les cames com al cap, mentre la víctima, "a més de regirar-se, emetia de forma inconfusible diversos gemecs de dolor extrem, agònics, que de mica en mica van anar decreixent en intensitat fins a desaparèixer del tot".

Processats per encobriment

Una vegada lligat de mans, sosté l'escrit, Benítez "va ser traslladat a pes --com si fos una peça de caça-- al vehicle policial, quan ja estava inconscient". Després de la intervenció policial, l'acusació particular acusa els dos mossos processats per encobriment d'haver-se dirigit a veïns d'un immoble pròxim per preguntar si havien filmat els fets --una testimoni va reaccionar a això esborrant el que havia gravat-- i de netejar amb aigua la taca de sang que havia quedat al lloc on Benítez va ser reduït.

Notícies relacionades

Segons l'acusació particular, els agents van actuar "de comú acord i amb identitat de propòsit delictiu, obviant totes les normes i regles mínimes de cura que assumiria un ciutadà mitjà, així com els seus deures professionals (...)".

La fiscalia també acusa d'homicidi sis dels agents imputats, per als quals demana 11 anys de presó, mentre sol·licita un any i mig per a dos més per encobriment.