Crisi sanitària

Madrid busca les persones que la infermera amb Ebola podria haver infectar

Sanitat diu que des d'ahir la pacient rep un tractament experimental

Personal del Carles III s’equipa per atendre García Viejo, el 22 de setembre, i zones precintades a l’Hospital d’Alcorcón, ahir.

Personal del Carles III s’equipa per atendre García Viejo, el 22 de setembre, i zones precintades a l’Hospital d’Alcorcón, ahir. / EFE / HOSPITAL CARLES III

1
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

El repte més urgent per a la Sanitat madrilenya en aquests moments és localitzar totes les persones a qui la infermera contagiada per Ebola pugui haver infectat durant els últims dies, en els quals ja manifestava símptomes de la malaltia. Així ho ha confirmat en la seva compareixença al Congrés la directora general de Salut Pública, Mercedes Vinuesa, que ha assegurat que s'han posat tots els mitjans necessaris per localitzar "els contactes".

Segons Vinuesa, s'està treballant "de manera intensa" en l'avaluació de les persones que han mantingut relació amb la infermera, començant pel seu marit, que ha quedat ingressat a l'Hospital Carles III, en quarantena, a l'espera dels resultats de les anàlisis. Tots dos cònjuges estan sent atesos al mateix centre, després que aquesta matinada la infermera fos traslladada des de l'Hospital d'Alcorcón, on va ingressar diumenge.

Mercedes Vinuesa ha confirmat que Espanya disposa de diversos dels tractaments experimentals contra l'Ebola i que ahir es va començar a subministrar un d'aquests fàrmacs a la infermera infectada.

Vinuesa ha insistit que el contagi només és possible una vegada ja han aparegut els símptomes d'Ebola i que és necessari que hi hagi un contacte directe amb el malalt o amb algun objecte contaminat. No obstant, la directora general de Salut ha admès que es desconeixen les causes del contagi en el cas de la infermera de l'Hospital Carles III i l'únic que ha confirmat és que sembla que es va encomanar mentre atenia el missioner Miguel García Viejo, infectat a Sierra Leone.

Notícies relacionades

El Ministeri de Sanitat ha confirmat que fins ara s'han produït a Espanya 24 casos de sospita per Ebola, i tots han donat resultats negatius, tret del confirmat ahir. Un elevat percentatge d'aquests casos desestimats, en canvi, van donar positiu en paludisme.

Els grups de l'oposició han retret a la directora general de Salut Pública que hagi fallat l'aïllament i també el seguiment del personal que va entrar en contacte amb els missioners repatriats, ja que la infermera va estar sis dies amb febre sense aïllar i no se li van fer les proves d'Ebola fins que ella hi va insistir.

Temes:

Ebola