EUA extrema les mesures per impedir la propagació del virus

Les autoritats s'esforcen per corregir els errors del cas detectat a Dallas

Arriba al país el cinquè infectat, un càmera que cobria l'epidèmia a l'Àfrica

Dos treballadors es netegen els vestits després de buidar el pis de l’home a qui es va diagnosticar Ebola a Dallas.

Dos treballadors es netegen els vestits després de buidar el pis de l’home a qui es va diagnosticar Ebola a Dallas. / REUTERS / JIM YOUNG

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA /WASHINGTON

La setmana passada es va confirmar el primer cas d'Ebola diagnosticat als Estats Units i des d'aleshores ha imperat únicament una consigna: prevenir l'expansió del virus. El primer pas que van fer les autoritats va consistir a fer dues llistes amb els noms de tots aquells que podien haver tingut contacte amb Thomas Duncan, el liberià que es troba ingressat en estat crític en un hospital de Dallas. En una, van anotar els noms de totes aquelles persones que hi van entrar en contacte en les dues visites que va fer a l'hospital fins que va ser ingressat en aïllament. En l'altra, tots els altres.

Aquesta llista va incloure inicialment prop de 100 persones. Des d'aleshores, un equip de quatre experts del Centre de Control de les Malalties, un organisme públic, s'han dedicat a entrevistar casa per casa cadascun dels potencials contactes de Duncan, segons The Washington Post. Els pregunten sobre les circumstàncies de la trobada i s'asseguren que cap d'ells ha desenvolupat els símptomes de la malaltia. Les seves investigacions han permès reduir la llista de contactes a mig centenar, 40 dels quals es consideren de baix risc.

QUARANTENA / Fins ara, només a quatre se'ls ha posat en quarantena. Es tracta de la nòvia de Duncan, el seu fill i dos dels seus nebots, que van passar moltes hores amb el pacient els vuit dies previs a l'ingrés hospitalari. Els detalls de com han estat tractats han escandalitzat molta gent. I és que les autoritats van trigar uns quants dies a traslladar-los a una altra vivenda i desinfectar a fons la casa on el liberià va desenvolupar els primers símptomes.

Notícies relacionades

Plovia d'alguna manera sobre mullat, ja que la primer vegada que Duncan va anar a l'hospital se'l va enviar a casa amb uns antibiòtics malgrat haver dit a la infermera que venia de Libèria. Aquesta sèrie d'errors han disparat les preocupacions, i molta gent es pregunta si el país està preparat per oferir una resposta eficaç. Perquè el de Duncan no és l'últim cas. Ahir va arribar als EUA una altra persona amb el virus, la cinquena. Es tracta d'Ashoka Mukpo, un càmera freelance de 33 anys que treballava per a la NBC a Libèria, cobrint precisament la crisi de l'Ebola. Mukpo ha estat ingressat en un hospital de Nebraska, el mateix centre que va atendre el mes passat un altre nord-americà contagiat amb el virus.

CURACIONS / Aquell es deia David Sacra i, segons diversos mitjans, es va recuperar de la malaltia després de  ser atès amb un tractament experimental, el TKM-Ebola, recentment aprovat per l'agència pública que regula els medicaments. Dos pacients més, els missioners Kent Bratley i Nancy Writebol, també van superar la malaltia després de rebre diverses dosis del sèrum ZMapp i van ser donats d'alta a l'agost.