REACCIONS DAVANT LA NOTÍCIA DEL CONTAGI

Un infermer del Carles III va denunciar les irregularitats en la seguretat de l'hospital amb l'Ebola

L'home va revelar que el Ministeri de Sanitat va modificar al seu gust els protocols per adaptar-los al centre

El CSI-F exigeix la dimissió del gerent de l'hospital i el president del sindicat de metges AMYTS critica als qui van dir que el risc era mínim

L’Hospital Carles II de Madrid.

L’Hospital Carles II de Madrid. / MAYA BALANYÀ

3
Es llegeix en minuts

Un infermer de l'Hospital Carles III de Madrid, on aquest divendres s'ha conegut el primer contagi de l'Ebola a EspanyaEbola aEspanya, va denunciar les condicions de seguretat del centre en relació amb el virus de l'Ebola. El sanitari va escriure en un blog el mes d'agost passat les seves impressions sobre "la realitat en el dia a dia des de fa uns mesos del personal d'infermeria de l'UCI" del centre.

L'infermer denuncia en l'escrit irregularitats i mesures insuficients que posen en risc el personal de l'hospital. El treballador del centre resumeix en sis les irregularitats. Per exemple, denuncia que l'hospital té infraestructures insuficients per tractar pacients afectats amb el virus de l'Ebola.

En el seu escrit també denuncia que el Ministeri de Sanitat va modificar els protocols generals d'actuació "al seu gust per poder adaptar-se a les carències que tenia l'hospital".

PETICIÓ DE DIMISSIONS

La CSI-F (Central Sindical Independent i de Funcionaris) ha demanat la dimissió del gerent de l'esmentat hospital de Madrid, Rafael Pérez-Santamarina, al confirmar-se el contagi d'Ebola d'una auxiliar d'infermeria que hauria atès un dels missioners afectats per aquesta malaltia i que va morir a la capital.

Fonts del sindicat han assenyalat a Europa Press que, a més, exigeixen una reunió urgent tant amb la Conselleria de Sanitat com amb el Ministeri de Sanitat perquè s'aclareixi "fins a l'últim detall" què ha passat amb l'auxiliar així com les mesures de prevenció i de protocol que Espanya està adoptant.

D'altra banda, han volgut enviar un missatge de "cautela i tranquil·litat" fins que se sàpiguen "en profunditat" i amb "rigor" tot els detalls del que ha passat amb la treballadora contagiada i el respecte a la confidencialitat de totes les seves dades.

A més a més, el sindicat ha recordat que ja va avisar que l'Hospital Carles III de Madrid "no estava preparat per atendre aquest tipus de casos" i que el material utilitzat, des de les mascaretes fins als mateixos vestits, no eren els adequats per atendre pacients amb Ebola.

"QUALSEVOL CONTACTE COMPORTA RISC"

El president del sindicat de metges AMYTSDaniel Bernabéu, ha expressat avui "una barreja de consternació i indignació" al saber que una auxiliar d'infermeria de l'Hospital La Paz-Carles III s'ha contagiat de l'Ebola, després d'atendre el religiós Manuel García Viejo, que va morir fa deu dies.

"Estem absolutament consternats", ha dit a Efe Bernabéu. "S'ha treballat d'acord amb els protocols establerts i s'haurà d'analitzar exactament en quines circumstàncies s'ha pogut produir el contagi", afirma Bernabéu, tot i puntualitzar que "qualsevol contacte comportava un risc que el Govern havia d'assumir".

L'agost passat, quan va ser traslladat des de l'Àfrica el primer espanyol infectat, el sacerdot Manuel Pajares, Bernabéu ja va qualificar la decisió de "política i no sanitària", i es va preguntar si algú podia "garantir al cent per cent que el virus no s'escaparia".

CRITICA ELS QUE PARLAVEN DE RISC MÍNIM

El president d'AMYTS, després de qualificar avui aquest contagi d'"una cosa tremenda", ha considerat: "Des del punt de vista epidemiològic, es controlarà perquè la nostra situació com a país no és la mateixa que un país de l'Àfrica". Ha lamentat profundament "el drama personal" de l'auxiliar d'infermeria contagiada i de la seva família, així com "el drama dels companys, i l'angoixa tremenda que viuran", i ha censurat que "tothom digués que el risc era mínim".

Així mateix, ha qüestionat "com es fan les coses constantment, amb aquesta idea de fer baixar probabilitats, però les coses a vegades passen". En aquest sentit, ha insistit en "el drama que això suposarà per a una societat que ha hagut de viure això premeditadament". Els fets "ens han de servir a tots per reflexionar si s'ha de donar acollida a tothom i com fer-ho bé. Tots tenim la responsabilitat, els polítics, els sanitaris, els mitjans de comunicació, per construir una altra manera de fer les coses", ha dit a Efe.

Notícies relacionades

"Ha tingut lloc una fatalitat, i sento una barreja de consternació i indignació", ha afegit el president d'Amyts, per qui "tots som responsables". També ha tingut paraules per als seus companys de l'Hospital Carles III, que ara està integrat a La Paz, que "ho estan donant tot, se l'estan jugant", perquè "totes les actuacions comporten risc".

Respecte a aquesta qüestió, el 6 d'agost passat, davant l'arribada del primer religiós infectat, Bernabéu ja va destacar que els Estats Units, on es va portar alguns infectats, tenen deu hospitals amb nivell 4 d'aïllament. "Aquí només tenim l'antic Hospital Carles III (ara adscrit a La Paz) amb un nivell 2 i elements de nivell 3 per a manipulació de mostres", segons Bernabéu, que també és metge a l'Hospital La Paz.

Temes:

Ebola