INICIATIVA LEGISLATIVA SENSE PRECEDENTS

Catalunya es dota d'una pionera llei integral contra l'homofòbia

La norma combat la discriminació del col·lectiu LGTB amb un règim sancionador com a clau

El Parlament dóna via lliure a la regulació amb el vot negatiu del PP i el rebuig parcial d'Unió

La tribuna de convidats del Parlament aplaudeix després de l’aprovació de la llei, ahir.

La tribuna de convidats del Parlament aplaudeix després de l’aprovació de la llei, ahir. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Catalunya compta des d'avui amb la primera llei integral del món, o la més integral almenys, contra l'homofòbia. La va aprovar ahir el Parlament i conté diversos elements decisius, entre els quals destaca per sobre de la resta un règim sancionador que preveu multes i inhabilitació. Aquesta és la gran diferència amb altres normes que es queden en les bones intencions. També hi figura la inversió de la càrrega de la prova, que en determinats supòsits obliga el denunciat a demostrar que no ha discriminat el denunciant. És una cosa que no afecta denúncies entre persones en l'àmbit penal o en el de les sancions previstes a la llei, sinó en el civil, que ja s'aplica a Espanya en àmbits com el laboral i que està recolzat per una directiva europea.

La llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per a l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, segons la seva denominació sencera, protegirà de forma genèrica els drets de la comunitat LGTB i suposarà donar resposta a una reclamació històrica d'un col·lectiu que fa a penes tres dècades es veia en posició d'anar a la presó per la condició sexual dels seus integrants.

Francesc Jaurena, jurista i un dels redactors de la llei, explica que en altres comunitats autònomes o altres països existeixen elements d'aquesta norma, però no junts en una de caràcter integral, com aquesta. Que podria ser més integral, prossegueix: l'oficina que ha de vetllar pel compliment de la llei estarà sota el paraigua institucional de la Generalitat, que no és el més idoni si l'ha de jutjar per un fet presumptament homòfob. Parlant clar, hauria de ser una entitat independent. Però és una llacuna que Jaurena veu com el mal menor d'un triomf.

La llei al·ludeix a tots els àmbits, del laboral al sanitari, passant per l'educatiu, i el règim sancionador defineix infraccions lleus, greus i molt greus, sancionades econòmicament amb multes que van d'uns 500 euros a més de 5.000 euros (el mínim és el pagament d'un mes de l'indicador de renda de suficiència segons la seva quantia a Catalunya, 569,12 euros el 2014). També es preveu sancionar amb la prohibició de rebre ajudes i subvencions fins a cinc anys i amb la de ser contractat per la Generalitat durant fins a tres anys.

Notícies relacionades

Gairebé tots els grups del Parlament van convertir els seus torns en missatges de reconeixement al col·lectiu LGTB i a la resta de parlamentaris que han participat en l'elaboració de la norma. Les excepcions van ser el PPC i Unió. Els populars van rebutjar completament la llei, i ho va resumir la seva diputada Dolors López amb una frase que va resultar memorable: «És discriminació, encara que sigui positiva». Unió va voler marcar distàncies amb el PP. La democristiana Mercè Jou va explicar que el seu partit estava en desacord amb el règim sancionador, la inversió de la càrrega de prova i la previsió de difondre continguts relacionats amb el col·lectiu LGTB en el sistema educatiu.

UNIÓ I LA CARTA DE DURAN / Unió va demanar fer una votació separada i en aquests tres aspectes hi va votar en contra. CDC hi va votar a favor encara que no està del tot còmoda amb l'assumpte, ja que preferia una llei general antidiscriminació, que, va recordar la consellera de Benestar Social, Neus Munté, es vol aprovar l'any que ve. Sobre el debat va planar l'ombra del líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, que divendres passat, en la carta web que escriu setmanalment, es va retreure a si mateix que els democristians no hagin presentat esmena a la totalitat de la llei, de la qual va assegurar que no és de protecció sinó de «promoció» dels gais, fruit de la pressió d'un lobby. Una posició que va merèixer al·lusions de diversos oradors. En la seva carta, el democristià va anar més enllà i va denunciar que implantar la llei suposarà obrir «xiringuitos». «L'únic xiringuito és el que alguns tenen a l'Hotel Palace fa 40 anys», li va deixar anar David Fernàndez, de la CUP. «Cree el ladrón que todos son de su condición», va dir el socialista Miquel Iceta, sense esmentar el democristià però al·ludint inequívocament a la figura del portaveu de CiU al Congrés i a la seva tesi que un poderós lobby gai està darrere de l'aprovació de la llei antihomofòbia ahir al Parlament català.