INVESTIGACIÓ ARQUEOLÒGICA

Sorpresa a Stonehenge

L'escaneig amb radars del famós monument megalític anglès descobreix sota terra una complexa estructura de temples i tombes

Uns turistes contemplen el monument megalític circular de Stonehenge.

Uns turistes contemplen el monument megalític circular de Stonehenge. / ARXIU / AP

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / LONDRES

L'enigmàtic monument megalític de Stonehenge, a Anglaterra, és moltíssim més del que es percep a simple vista sobre el terreny. L'estudi més important que s'ha realitzat fins ara mitjançant l'última tecnologia d'escaneig per radar ha permès a un equip de científics de la Universitat de Birmingham establir que, al marge del famós cercle de pedres gegants, Stonehenge alberga amagades sota terra almenys 17 estructures de pedra i fusta que formen una vasta xarxa de temples, tombes i monuments religiosos. El descobriment «canvia radicalment» la concepció que es tenia fins aquest moment del complex megalític, ha explicat el director del projecte científic, Vince Gaffney.

Després de quatre anys d'investigació, els autors de l'estudi han aconseguit completar un mapa digital que inclou 12 quilòmetres quadrats al voltant de Stonehenge i que dibuixa amb detall totes les estructures que es troben en aquesta àrea fins a 10 metres sota terra. L'estudi, va detallar Gaffney, «revela que l'àrea de Stonehenge està plena de restes arqueològiques que no s'havien detectat anteriorment».Cadàvers desmembrats 

Entre les construccions descobertes destaca un edifici de més de 30 metres de llarg -en forma de carretó i possiblement construït utilitzant pilars de fusta- situat a uns dos quilòmetres del famós cercle megalític de pedres. La construcció, a l'espera d'una possible excavació, ha estat datada aproximadament l'any 2400 abans de Crist i, segons avançava ahir el Daily Mail, va ser possiblement un lloc on es portaven a terme «rituals complexos» i «horribles» amb els cossos dels morts, que incloïen l'eliminació de la carn i les extremitats dels cadàvers.

La investigació arqueològica també ha detectat un altre gran monument al nord-est de Stonehenge. Es tracta d'una enorme estructura de gairebé 500 metres d'ample que inclou una fila de 70 grans pedres o pals, d'uns tres metres d'altura cada un, que s'alineaven al llarg de la frontera sud del territori explorat.

Notícies relacionades

També s'han trobat estructures més petites, circulars o lineals, d'entre 10 i 20 metres quadrats. De la mateixa manera, s'han catalogat dos grans pous que semblen formar enllaços astronòmics i solars amb Stonehenge i amb un emplaçament que suggereix la seva coordinació amb el solstici d'estiu.

Totes les estructures descobertes, va apuntar Gaffney, suggereixen que al voltant de Stonehenge es va crear «una ruta de processó antiga» en la qual «la gent va anar creant els seus propis santuaris i temples» i que desterren la idea que al voltant del cercle megalític gairebé només hi havia «herba verda».