PER SORTIR DEL PAÍS

Els dos progenitors hauran d'autoritzar el passaport per a menors

Aquesta mesura entrarà en vigor demà per reial decret

Passaport espanyol.

Passaport espanyol. / Sergio Barrenechea (EFE / SERGIO BARREMECHEA)

1
Es llegeix en minuts

El consentiment exprés dels dos progenitors --fins ara només n'era necessari un-- serà obligatori a l'hora d'expedir un passaport a un menor d'edat per evitar possibles problemes de sostracció de menors. La mesura entrarà en vigor dijous per reial decret.  

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dimecres el reial decret que reforma el règim d'expedició del passaport en el cas dels menors i incorpora millores tècniques, com un xip electrònic, en què constin les dades biomètriques i unes característiques tècniques que permetran la seva lectura mecànica.

Entre les principals novetats, el text estableix que per expedir un passaport a un menor serà necessari el consentiment exprés dels dos progenitors, si tots dos tenen atribuïda la pàtria potestat, per evitar possibles problemes de sostracció de menors.

Documentació requerida

Els canvis introduïts afecten també la documentació requerida per a l'obtenció del passaport, que s'equipara als documents que s'exigeixen per obtenir el DNI.

Així, serà necessària la presència física de la persona que sol·liciti el passaport i la presentació del DNI, la sol·licitud, una fotografia i el resguard acreditatiu del pagament de la taxa.

Notícies relacionades

La nova regulació recull els requisits tècnics del xip electrònic que s'incorpora al passaport, en què consten dades de filiació, una fotografia digitalitzada i les impressions dactilars, així com els caràcters tècnics que permetran la seva lectura mecànica.

Entre les excepcions al dret a obtenir el passaport, el reial decret inclou aquells supòsits en què el jutge o el tribunal hagi prohibit la sortida d'Espanya o l'expedició del passaport al menor o la persona incapacitada judicialment.

Temes:

Passaport