canvis

Recta final per al nou reglament de circulació que entrarà en vigor després de l'estiu

El text està en tràmit d'al·legacions però incorpora canvis que hauran de conèixer els conductors

Conduir i escriure amb el telèfon mòbil, una de les pràctiques més freqüents dels conductors.

Conduir i escriure amb el telèfon mòbil, una de les pràctiques més freqüents dels conductors. / TWITT SPOTTING

4
Es llegeix en minuts

Nou codi de circulació, noves regles i canvis per al carnet de conduir i els conductors. La directora general de Trànsit, María Seguí, ha explicat aquest dijous que el nou reglament, que actualment està en fase de tramitació d'al·legacions, tindrà la seva versió final d'aquí poques setmanes i, una vegada aprovat, podrà entrar en vigor en un període de 3-4 mesos. En aquest sentit, s'ha dirigit als ciutadans per assenyalar que "no hi ha res que digui el reglament que no es pugui començar a fer ara mateix". Aquest nou text posarà en relleu "les responsabilitats i els drets de tots els ciutadans quan, a més de conduir un vehicle o una moto, van en bicicleta o són vianants". 

Alguns canvis

En referència als usuaris de bicicletes en zona urbana i si hi ha prous carril bici a les ciutats, Seguí ha assenyalat que el reglament proposa "reduccions dramàtiques de la velocitat en l'entorn urbà de manera que les bicicletes passin a poder utilitzar la calçada allà on no hi ha carril bici i es faci en un entorn segur". En aquest sentit, ha explicat que la velocitat dels vehicles motoritzats es redueix en el nou reglament. "Ens referim a zones de vianants de límit 20, de 30 en carrers amb carrils d'un sol sentit, cosa que hauria de tenir un impacte directe, almenys, pel que fa a vianants", ha conclòs.

Després de la seva intervenció en les jornades 'Polítiques Europees de Mobilitat Urbana: Cap a una ciutat intel·ligent i segura', organitzades per la DGT, Seguí ha assenyalat que aquest nou reglament "donarà noves eines per a una millor relació de convivència entre vianants, ciclistes, motoristes, i vehicles", amb l'objectiu d'"aconseguir substancials millores i reduir les xifres dramàtiques que assenyalen que el 25% de les víctimes d'accidents de trànsit ho són en l'entorn urbà".

"Es tracta de garantir que aquestes xifres disminueixin, com a mínim, amb la mateixa celeritat i amb la mateixa quantitat amb què es redueixent en zona interurbana", ha assenyalat en declaracions als mitjans.

Noves ciutats

Segons explica la DGT, fa pocs anys, les infraestructures de les ciutats es van dissenyar al servei del vehicle a motor, visió que contrasta amb el concepte de mobilitat urbana que proposa la Unió Europea, on les ciutats no només han d'estar dissenyades i construïdes per als ciutadans, sinó que han de ser ciutats per disfrutar i on cadascú pugui triar el mitjà de transport que necessita depenent de les necessitats de cada moment.

Per això, tenint la vista posada en aquest model de ciutat, en aquestes jornades els experts presentaran mesures locals i governamentals d'impuls a la incorporació del vehicle electrònic a la zona urbana, es faran previsions i propostes normatives que permetin un marc legal a Espanya que doni cobertura a la implantació de les estratègies de mobilitat urbanes que potenciïn la convivència pacífica del vehicle a motor amb el transport públic, les bicis o els vianants i es mirarà l'optimització de l'ús de les infraestructures urbanes aprofitant les eines que ofereixen les noves tecnologies.

L'objectiu és la reducció de riscos dels usuaris vulnerables com escolars, vianants, ciclistes, persones grans o amb mobilitat reduïda. També es parlarà de la possibilitat de restringir l'accés o la circulació per les vies a determinats vehicles per motius mediambientals, tal com es recull al Pla AIRE i en la recent reforma de la llei de Seguretat Viària, el desenvolupament reglamentari de la qual involucra diverses administracions públiques.

Noves normes que han de conèixer els que ara van a l'autoescola

1. El casc ciclista serà obligatori en ciutat per als menors de 16 anys.

2. Els nens no podran anar als seients davanters. No podran viatjar als seients del davant els menors que facin menys d'1,35 metres, sempre que tots els seients del darrere no estiguin ocupats per altres menors que tampoc arriben a aquesta estatura o que el vehicle no tingui seients del darrere. Fins ara, els menors de 12 anys poden viatjar al seient del davant si ho fan amb el sistema de retenció infantil adequat.

3. Multa més alta pel consum d'alcohol. 

4. Sanció a la presència de drogues en l'organisme. 

5. Proves d'alcohol i drogues per a vianants.

6. Noves velocitats màximes i mínimes. El codi de circulació regularà on i quan es podrà circular més ràpid. Segons el Codi Penal, hi ha delicte en via interurbana quan se circula a 80 quilòmetres per hora per sobre el límit permès. És a dir, en una carretera limitada a 130, serà delicte circular-hi a 210 per hora. La llei incorpora també una nova franja de 20 quilòmetres per hora, prevista per a alguns carrers amb un sol carril. 

7. Les bicicletes podran circular per sota de la velocitat mínima establerta. 

8. Només seran legals els avisadors de radar: ni detectors ni inhibidors. 

9. Obligatorietat de matricular a Espanya els vehicles d'estrangers residents.

10. Serà infracció greu fer obres a la carretera sense comunicar-ho amb anterioritat al seu inici.

11. Sancions per caiguda de càrrega en la via. 

12. Més control en autoescoles i centres de reconeixement.

13. Els agents podran multar sense aturar el vehicle. 

14. El conductor serà el responsable si atropella un animal de caça. 

15. S'augmenta de 15 a 20 dies naturals el termini per pagar multes amb descompte del 50% i per fer les al·legacions pertinents.

16. Restriccions a vehicles per motius mediambientals.

17. Serà causa d'immobilització conduir sense autorització vehicles per als que s'exigeix el permís C (quan la massa màxima autoritzada excedeixi de 3.500 quilos i no sobrepassi els 7.500) o D (autocars).

18. Prohibició de trasllat de vehicles insegurs a altres països. 

19. Prioritat per a les grues d'auxili en carretera. 

Notícies relacionades

20. Menys restriccions en la conducció als malalts de càncer.