L'historiador francès Joseph Pérez, premi Príncep d'Astúries de ciències socials

Ha centrat bona part dels seus treballs en l'estudi del naixement i la formació de l'Estat espanyol modern

L’historiador francès Joseph Pérez, premi Príncep d’Astúries de ciències socials. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts

L'historiador i hispanista francès Joseph Pérez, especialitzat en la història d'Espanya dels segles XVI i XVII, ha estat guardonat avui amb el premi Príncep d'Astúries de ciències socials 2014. Fill de pares espanyols, Joseph Pérez ha centrat bona part dels seus treballs en l'estudi del naixement i la formació de l'Estat espanyol modern i en la formació de les nacions llatinoamericanes.

La candidatura d'aquest prestigiós humanista havia estat presentada pel rector de la Universitat de Valladolid, Marcos Sacristán Represa, i recolzada, entre altres, per l'ambaixador de França a Espanya, Jerôme Bonnafont.

Joseph Pérez va néixer el 1931 a Laroque d'Olmes (Arieja, França), on els seus pares s'havien traslladat des de la localitat valenciana de Bocairent, i va estudiar Lletres a la Universitat de París.

Va iniciar la seva carrera docent el 1956 a la Universitat de Bordeus III, on el 1960 va ser nomenat titular de la càtedra de Civilització Espanyola i d'Amèrica Llatina, i va estar vinculat a aquesta institució, de la qual va ser rector, durant tota la seva trajectòria.

Notícies relacionades

Director de la Casa de Velázquez de Madrid, institució dependent del Ministeri d'Ensenyament Superior i Investigació de França, és especialista en el període històric que comprèn des del regnat dels Reis Catòlics fins al de Felip II i la formació de l'Estat espanyol modern i de les nacions iberoamericanes.

La candidatura de Pérez s'ha imposat a altres com la de l'economista francesa Esther Duflo, el filòsof nord-americà Michael Sandel, el polític i professor italià Massimo Livi Bacchi, el sociòleg Manuel Castells o l'historiador britànic Geoffrey Parker.