El patrimoni natural de Catalunya

Bolets de pagament

El carnet de recol·lector serà obligatori a partir de la tardor vinent als boscos propietat de la Generalitat de l'Alt Pirineu, el Ripollès i els Ports

Ripollès 8 Uns aficionats busquen bolets, l’octubre del 2010.

Ripollès 8 Uns aficionats busquen bolets, l’octubre del 2010. / ARXIU / MARC VILA

2
Es llegeix en minuts
E. V.
LLEIDA

La recol·lecció regulada de bolets en boscos de titularitat de la Generalitat ja no serà exclusiva de Poblet, sinó que el boletaire del Ripollès, així com dels parcs naturals de l'Alt Pirineu i els Ports, zones de gran tradició micològica, també haurà de portar a sobre el carnet del boletaire a partir de la pròxima temporada.

Així ho ha anunciat el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, per a qui l'experiència del pla pilot de Poblet, iniciada fa dos anys, ha resultat ser «molt positiva». Es van tramitar poc més de 2.000 autoritzacions, amb què es van recaptar 4.300 euros.

Els preus del carnet els establirà cada zona en funció del nombre d'hectàrees i la classe de bolets que hi proliferen. Tot apunta que seran més cars que el permís que es necessita per recol·lectar bolets en el paratge natural de Poblet. En aquests boscos de la Conca de Barberà, el boletaire paga 10 euros per temporada i tres si només hi  va un dia, encara que si és un veí de la zona el preu es redueix a un únic euro. L'entrada dóna dret a recollir tres quilos de bolets al dia per persona.

Igual que a Poblet, la recaptació obtinguda gràcies al carnet en aquests tres espais naturals revertirà en la seva conservació. Els encarregats de controlar aquestes zones, que sumen un total de 20.000 hectàrees, seran professionals privats que podran demanar les llicències i requisar els bolets recollits.

«La previsió és que la regulació acabi abraçant tot el territori català públic (el 20% de la superfície forestal de Catalunya)», va afirmar Pelegrí. El conseller també va fer una crida a l'adhesió de particulars i ajuntaments amb l'objectiu d'evitar que l'extensió d'aquests àmbits sigui discontínua.

Queixes dels aficionats

No obstant, la Federació de Boletaires de Catalunya rebutja la quota perquè la considera «injusta». Denuncia que es tracta d'una mesura amb finalitats recaptatòries i proposa que l'autorització s'apliqui solament a les persones que recol·lecten bolets amb fins comercials. «No ens sembla bé que tots hàgim de pagar el mateix si no tots ens aprofitem de la mateixa manera del bosc», afirma el president de l'associació, Enric Gràcia.

Notícies relacionades

El conseller, en canvi, nega que l'objectiu de la Generalitat sigui recaptatori i assegura que la mesura pretén acabar amb les pràctiques abusives que buscadors inexperts porten a terme als boscos. «Les persones que recullen bolets han de respectar l'entorn i evitar conductes incíviques, però la solució a aquest problema no consisteix a imposar un peatge dissuasori que posi en perill la tradició familiar boletaire al nostre país», assegura Gràcia.

A Catalunya, l'afició pels bolets ha experimentat un gran auge en els últims 15 anys. S'estima que gairebé dos milions i mig de catalans han anat a buscar bolets alguna vegada en la seva vida i uns 350.000 surten almenys dues vegades al mes al bosc a buscar-hi els apreciats bolets.