El mercat de l'educació

La UAB busca més finançament amb una FP a preu d'elit

És la primera universitat espanyola a oferir aquests estudis, a 4.750 € el curs

Girona competirà per la captació d'alumnes amb graus de només tres anys

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ
BARCELONA

Renovar-se o morir. Després de tres anys d'ininterrompudes retallades pressupostàries i de pèrdua d'alumnes (per qüestions demogràfiques, segons el Govern; per l'augment de les taxes i la restricció de les beques, segons els afectats), les universitats catalanes encaren el pròxim curs 2014-2015 decidides a explorar nous camins. Les difícils circumstàncies les obliguen a haver d'esprémer la imaginació i a competir entre si per assegurar-se els ingressos.

Possiblement la proposta més innovadora és la de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que oferirà cicles formatius de grau superior, un terreny encara inèdit en la universitat espanyola. «Es tracta de diversificar l'oferta, d'intentar atraure nous públics i d'obrir-se a noves vies de finançament», explicava recentment a aquest diari Joan Melción, gerent de la UAB.

Vist que els cursos massius i gratuïts on line (MOOC), la gran aposta de les universitats catalanes per a aquest curs, no estan donant els fruits esperats, els rectors s'han llançat a posar en marxa noves experiències. «La formació professional de grau superior no està tan allunyada de la universitat. De fet, són uns estudis que concorden molt bé amb l'esperit de Bolonya, on l'adquisició de competències per part de l'alumne és un eix central», argumenta Rut Carandell, directora de la nova escola de Formació Professional de l'Autònoma.

PLACES LIMITADES / Els tres cursos formatius que oferirà el setembre vinent la UAB (un sobre Comerç Internacional de dos anys de durada; un altre, també de dos cursos, sobre Direcció de Serveis de Restauració, i un tercer, d'una sola anualitat, sobre Prevenció de Riscos Professionals) tindran places limitades. I un preu no precisament econòmic: 4.750 euros a l'any, quan en un institut públic la matrícula és, des de ja fa dos anys, de 360 euros. «És que, com que no hi ha subvenció, l'alumne haurà d'assumir, tret que tingui beca, el cost total de la seva formació», al·lega Carandell, que és també coordinadora del cicle de riscos laborals.

El propòsit de la universitat és oferir una formació professional de prestigi, amb elements distintius com les pràctiques en empreses, que en alguns casos es portaran a terme des del primer moment, o amb l'aprenentatge d'idiomes estrangers», subratlla la directora de l'escola de FP de la UAB. Així, per exemple, als alumnes del grau de comerç internacional no només se'ls impartiran assignatures en anglès, sinó que també faran classes de francès i xinès.

En contrapartida, la universitat explica que «els horaris dels cursos seran compatibles amb els horaris laborals, perquè els alumnes que treballen puguin seguir-ho fent» i destaca l'oportunitat que suposa, a més, «l'experiència vital d'un campus universitari, amb accés als serveis de la universitat i també al campus virtual», indica Carandell.

Notícies relacionades

GRAUS EXPRÉS A LA UDG / Una altra de les apostes innovadores per al pròxim 2014-2015 -i que potser no trigarà a tenir imitadors- és la que planteja la Universitat de Girona (UdG), en què l'Escola Politècnica Superior permetrà als estudiants cursar els nou graus que imparteix en només tres anys en lloc dels quatre actuals. El debat sobre la durada dels graus a Espanya, que el 2007 va acordar que fossin de quatre anys (cosa que a Europa només passa a Xipre, Turquia i Eslovènia), el va posar sobre la taula fa un any el comitè d'experts encarregat pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de proposar línies de treball per a la futura reforma universitària. A la resta d'universitats europees els títols són tres anys de grau (i dos de màster), cosa que propicia l'especialització, facilita l'homologació de títols i promou la mobilitat dels estudiants.

La iniciativa de la UdG, pionera en el sistema universitari català, serà possible perquè els alumnes podran matricular-se, voluntàriament i després d'haver superat una prova específica de nivell, de 80 crèdits per curs, 20 més que en el grau estàndard. D'aquesta manera, els estudiants podran finalitzar els estudis un any abans per incorporar-se a un màster universitari o al món laboral.