Gent corrent

Francesc Zaragoza: "Al saber que havien alliberat el Marc vaig cridar '¡bingo!'"

S'ha sumat a totes les concentracions per reclamar l'alliberament de Marc Marginedas. Per pura solidaritat.

Francesc Zaragoza, el primer per l’esquerra,rere la pancarta, al gener.

Francesc Zaragoza, el primer per l’esquerra,rere la pancarta, al gener. / CARLOS MONTAÑÉS

3
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

Des que el nostre company Marc Marginedas va ser segrestat a Síria el 4 de setembre del 2013, cada dimecres, a les 5 de la tarda, hem sortit al carrer per reclamar el seu alliberament. Tenia sentit. És un dels nostres. L'estrany era que cada dimecres, Francesc Zaragoza (Barcelona, 1965) es presentés a la porta del diari i agafés la pancarta amb fermesa. Tots ens preguntàvem qui era aquell senyor que en sis mesos no va faltar a la cita. I avui, que sortirem per última vegada al carrer -aquesta vegada per celebrar la tornada a casa del Marc-, volem explicar aquí la seva història i expressar-li així el nostre agraïment.

-¿Coneixia el Marc?

-Només de vista. Entrava a tota castanya al Wembley, el bar que hi ha a la cantonada de Consell de Cent amb Bailèn, i que freqüento des de fa 14 anys, i sempre el veia demanar una aigua amb gas i devorar el dinar com si tingués alguna urgència.

-¿No van parlar mai?

-Mai.

-I tot i així, s'ha sumat a les més de 20 concentracions.

-Per solidaritat. ¡Sóc del barri! Visc a Bailèn amb Gran Via. Quan vaig sentir a la tele que havien segrestat un reporter d'EL PERIÓDICO se'm va encongir el cor. Després, el periodista Josep-Maria Ureta em va explicar al Wembley qui era el Marc, i al veure que vostès sortien al carrer, m'hi vaig sumar sense dubtar-ho.

-A les 5 de la tarda. ¿No treballa?

-He treballat 27 anys en una botiga d'arts gràfiques. Però la digitalització va anar debilitant el negoci, van començar les pèrdues i l'amo va acabar tancant el 2011. Vaig cobrar l'atur, i ara faig encàrrecs de transportista per a un cosí meu. He enviat currículums a tot arreu i sovint dono un cop de mà al Wembley a canvi d'un plat calent. Vaig aguantant.

-No passa pel seu millor moment, vaja. ¿Té família?

-Sóc solter. Vivia amb la meva mare, però va morir fa tres anys. Ara comparteixo el pis amb el meu germà, que té nòvia però no hi conviu.

-A part de la solidaritat amb el Marc, ¿què el mobilitza?

-Bé, al Wembley em coneixen com el Culer. Però sóc dels que si el Barça perd, també sopo ¿comprèn? I amb aquest argentí, no ho sé pas... A pilota parada, li fan molts gols. També vaig els dissabtes i diumenges a ballar sardanes a la plaça de la Catedral. Les sé comptar i ja començo a repartir [dirigir les tirades].

-Un català de manual.

-I dels que votarien  a la consulta. En tot cas, m'ho prenc tot amb certa filosofia, sense fanatismes. Vivències com la del Marc t'ajuden a relativitzar-ho tot.

-¿Com va reaccionar davant la notícia del seu alliberament?

-Quan vaig sentir la informació a Catalu-nya Ràdio, vaig cridar: «¡Bingo!». La veritat és que, després de tants dies de segrest i de preguntar-ho a tothom i no obtenir respostes encoratjadores, em temia el pitjor. Com que sóc cristià -dels d'anar a missa els diumenges i pujar a Montserrat per la Puríssima-, he resat molt per ell.

-Les seves pregàries han estat ateses.

-Sí. Quan el Marc estigui recuperat del tot -a les fotos publicades al diari l'he vist molt prim i amb cara d'haver passat males estones-, m'agradaria abraçar-lo i dir-li: «Benvingut a Catalunya».

Notícies relacionades

-¿Amb això en té prou?¿No li agradaria preguntar-li alguna cosa en particular?

-Només m'interessa saber que està bé. Em faig càrrec que només explicarà els detalls als íntims. Ara el meu pensament va per al fotògraf Ricard Garcia Vilanova i el periodista Javier Espinosa, encara retinguts a Síria. ¡Que els alliberin ja!