POLÈMICA REFORMA

Les setrilleres ja no es podran reomplir

La proposta, aprovada pel Govern, pretén millorar la qualitat i l'autenticitat dels olis

Els hostalers neguen que la mesura, que entra en vigor aquest divendres, sigui beneficiosa per al sector

Un reial decret obliga a substituir les clàssiques setrilleres per envasos monodosi o ampolles. / FOTO: RICARD CUGAT / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts

S'han acabat les setrilleres de tota la vida. Els olis que es posin a disposició del consumidor als establiments d'hostaleria i restauració i als serveis de càtering s'hauran de presentar a partir d'aquest divendres en envasos etiquetats, estar proveïts d'un sistema d'obertura que perdi la seva integritat després de la primera utilització i disposar d'un sistema de protecció que impedeixi que es reomplin una vegada esgotat el seu contingut original.

Així ho estableix un reial decret aprovat el 15 de novembre del 2013 pel Govern i que va entrar en vigor l'1 de gener del 2014. La nova norma permetia que els olis d'oliva adquirits pel sector de l'hostaleria, restauració i càtering abans de finals del 2013 poguessin seguir servint-se a disposició del consumidor fins al 28 de febrer.

Aquesta mesura, segons el Govern, compta amb el suport dels productors i pretén millorar tant la garantia de la qualitat com l'autenticitat dels olis posats a disposició del consumidor final. A més, també persegueix millorar la imatge del producte, en particular de les denominacions d'origen, de les indicacions geogràfiques protegides i de les marques productores consolidades al mercat.

Els hostalers, indignats

Després de l'aprovació d'aquesta prohibició, la Federació Espanyola d'Hostaleria (FEHR) preveu un encariment significatiu en els preus dels bars, restaurants i cafeteries. Aquesta situació es produeix al veure's obligats a reduir el volum dels recipients d'oli que adquireixen, que fins ara eren normalment de cinc litres.

Notícies relacionades

A més, la patronal rebutja que la mesura millori la qualitat de l'oli, ja que els hostalers segueixen comprant els envasos monodosi de les mateixes marques de les que adquirien abans les garrafes.

Per últim, el FEHR creu que aquesta mesura va en contra d'una economia més sostenible, al generar més residus, així com de poder reduir la deixalla alimentària, perquè habitualment no s'utilitza la totalitat del contingut d'un envàs monodosi.