ENQUESTA

Els reptes pendents de la UE

La construcció de l'Europa comuna segueix avançant, però també ha d'afrontar tota una sèrie de reptes en diversos àmbits. Aquestes són les opinions dels experts

Ferran Adrià.

Ferran Adrià.

1
Es llegeix en minuts

Roger Albinyana

SECRETARI D'AFERS EXTERIORS I LA UE DE LA GENERALITAT

¿La UE està a prop dels ciutadans?

Aquesta és una de les prioritats del Parlament i la Comissió Europea, però no de l'Estat espanyol, que és l'únic membre de més de 20 milions d'habitants que no ha descentralitzat les circumscripcions electorals. Si fos així, Catalunya disposaria de més eurodiputats i la relació amb el ciutadà seria molt més intensa.

Joan B. Casas

DEGÀ DEL COL·LEGI D’ECONOMISTES DE CATALUNYA

¿Hi haurà política econòmica comuna?

El procés d'integració europea és d'una enorme complexitat. Però segueix avançant i una mostra d'això és el tractament conjunt de la crisi o la unió bancària, malgrat les limitacions. L'evolució cap a una integració més gran és imparable, i crec que ens ajudarà a superar millor aquesta crisi i les futures.

Roberto Fernández

PRESIDENT ASSOCIACIÓ CATALANA D’UNIVERSITATS PÚBLIQUES

¿Avança l'àmbit universitari comú?

S'han produït avanços importants en tots els àmbits, però encara ens semblen insuficients. Res serà el mateix després de l'aprovació de l'Espai Europeu d'Educació Superior i la declaració de Bolonya, però encara queda molt per millorar, especialment en el reconeixement d'estudis i mobilitat d'expedients.

Ferran Adrià

Notícies relacionades

XEF I AMBAIXADOR DE L'ANY EUROPEU DELS CIUTADANS

¿Com incentivar el sentiment europeu?

Existeix el sentiment de pertinença a Europa, però també la impressió que tot hauria d'anar més ràpid. Els ciutadans volen una UE al màxim d'unida i al més ràpid possible. És importantíssim que en les eleccions europees voti el màxim nombre de gent perquè les institucions en prenguin nota i actuïn amb celeritat.