Tràfic de nens

La fiscalia considera que el nadó que va tenir Alfonsa no va ser robat

No hi veu detenció il·legal, però sí una adopció il·legal coneguda per la mare i que ja hauria prescrit

La querellant critica que el jutge hagi arxivat el cas sense prendre declaracions i demanarà que es reobri

Alfonsa Reinoso, a casa seva, el mes de novembre passat, després d’haver-se admès a tràmit la querella per detenció il·legal.

Alfonsa Reinoso, a casa seva, el mes de novembre passat, després d’haver-se admès a tràmit la querella per detenció il·legal. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / V. VARGAS LLAMAS
BARCELONA

La Fiscalia de Barcelona no considera que el nadó d'Alfonsa Reinoso fos robat el juny de 1987 de la clínica Dexeus de Barcelona, i per això descarta que existeixi un delicte de detenció il·legal. Tot i això, defensa que hi ha «abundants elements probatoris» que permeten estimar «indiciàriament acreditada» l'existència d'una adopció il·legal. Aquest delicte, però, hauria prescrit.

El fiscal que s'encarrega del cas ha presentat un recurs contra la decisió del jutge d'arxivar el procés, però només basant-se en una qüestió jurídica, i reclama que se sobresegui d'una altra manera.  Discrepa del magistrat en la consideració general que la sostracció de menors no es pot enquadrar en el delicte de detenció il·legal. D'aquesta manera, segueix les consignes de la Fiscalia General de l'Estat, que en una circular del desembre del 2012 va defensar que s'investiguessin aquests fets per aquest delicte concret, i d'aquesta manera evita que es pugui argumentar la prescripció per paralitzar les investigacions.

El recurs del fiscal, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, exposa que en la investigació portada a terme per la policia (el jutge ha arxivat el cas sense prendre declaració a ningú) ha quedat acreditat de manera «suficient i racional» que no hi va haver una sostracció de la menor, que després de néixer va ser acollida i després adoptada pel matrimoni format per Jordi Estivill i Cristina Rimbau.

El ministeri públic argumenta que les afirmacions d'Alfonsa Reinoso que no va tenir mai la intenció d'entregar en adopció el nadó que estava esperant i que la nena va ser «il·lícitament arrabassada» amb l'engany que havia nascut morta, «s'han vist frontalment contradites» per les conclusions establertes per l'informe policial. I a més, no tan sols per les declaracions dels quatre querellats i imputats per la policia, sinó també per les de testimonis que tenen l'obligació de dir la veritat.

L'INFORME DE LA QUERELLADA / Per defensar la inexistència de la sostracció de la menor, el fiscal argumenta que la querellada Mercedes Porrera, que era directora de la residència catòlica Casa de la Jove, on va residir Alfonsa durant el seu últim mes d'embaràs, va remetre al cap de dos mesos del part un informe al Servei Territorial de Protecció i Tutela de Menors en què feia constar que l'adolescent embarassada hi havia anat en companyia d'una advocada per informar que volien donar en adopció el nadó. En aquest mateix sentit, destaca la carta de la mare d'Alfonsa en què autoritzava l'allotjament de la menor a la Casa de la Jove. Tot i això, reconeix que la noia estava tutelada per l'Administració.

Entre les persones que no han avalat la versió d'Alfonsa hi ha María Asunción Guanyabens, que va assegurar en el seu interrogatori que Alfonsa, que tenia 14 anys quan va ser apartada dels seus pares pel Tribunal Tutelar de Menors, tenia la intenció de donar la seva filla en adopció a una bona família. Aquesta dona va afirmar que havia acompanyat l'adolescent a diverses visites mèdiques, així com al part, per fer un favor a una amiga. Francisca Ferragut, vinculada a un hotel de Calella i coneguda de la mare d'Alfonsa, va declarar davant de la policia que la progenitora de l'adolescent li va demanar que es quedés amb el nadó que esperava la seva filla i, al negar-se, li va sol·licitar ajuda perquè busqués una família que estigués interessada en l'adopció. Per això,  va contactar amb Asunción Guanyabens. Va afegir que la mare d'Alfonsa. Dulcenombre Cervilla, pocs dies després del part, li va manifestar que havia rebut 50.000 pessetes i un viatge a Mallorca pel que havia passat durant l'embaràs.

Notícies relacionades

PROVES SUFICIENTS / El fiscal admet que no s'ha trobat el document exprés de cessió del nadó firmat per Alfonsa i, per això, en la seva opinó, hi ha «abundants elements probatoris» que permeten sostenir que hi ha indicis de l'existència d'una adopció irregular, encara que «coneguda i consentida per Alfonsa i la seva família». Malgrat això, recorda que els fets van passar el 1987 i estarien prescrits.

Alfonsa ha anunciat que presentarà un recurs contra l'arxivament del procés. El seu advocat, Antoni Julià, va assegurar que no es poden considerar actes d'instrucció d'una causa unes declaracions policials en què no ha pogut participar i en què els agents «han omès fets i circumstàncies de gran transcendència». El lletrat va insistir que el jutge només s'ha basat en el testimoni de dues persones i un informe redactat per la que era directora de la Casa de la Jove, que és una de les querellades.