NOVA INICIATIVA ANIMALISTA DE LA CAMBRA CATALANA

L'amenaça de veto dels números amb animals subleva el circ català

El sector protesta contra el pla que debatrà el Parlament i denuncia que no se l'ha consultat

PSC i ICV admeten que la proposició s'ha de cenyir a bèsties salvatges i no incloure'n de domèstiques

Passat 3 Una actuació d’Ángel Cristo a Barcelona, el 1997, abans que la ciutat vetés les feres.

Passat 3 Una actuació d’Ángel Cristo a Barcelona, el 1997, abans que la ciutat vetés les feres. / JOSEP GARCIA / JULIO CARBÓ

4
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / TONI SUST / Barcelona

Preferirien enfrontar-se als ullals d'un lleó o aguantar la respiració sota la pota en suspensió d'un elefant que no pas trobar-se en aquesta situació, com a espectadors passius, esperant que el seu futur s'aclareixi en un entorn allunyat de la sorra de la pista. Són professionals del circ, que avui anunciaran la seva oposició a la proposició de llei que debatrà el Parlament per decidir si prohibeix l'ús de tota classe d'animals en els espectacles circenses.

«Per primera vegada, el sector es posa d'acord en contra d'una iniciativa com aquesta, unilateral i discriminatòria, ja que ni se l'ha consultat ni tampoc se li permet participar en el debat al voltant del seu propi futur», explica Marcel Barrera, periodista, crític de circ i presentador de l'acte.

Pep García, mànager de gires del Circ Raluy i fundador de l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), subratlla «la perplexitat i el malestar» del gremi amb els polítics. «¿Algú s'imagina una llei del comerç sense consultar els comerciants?», resumeix.

La rèplica arriba des d'Anima Naturalis. Aïda Gascón, directora d'aquesta oenagé de defensa dels animals, aplaudeix el pla del Parlament.  «La vida d'aquestes bèsties al circ és de privació i patiment, forçats a menjar, dormir i defecar en petites gàbies», resumeix. I hi afegeix aspectes més controvertits, com ara «cops, puntades i fuetades» que encaixen els animals sotmesos a la voluntat del domador.

Gascón es qüestiona quin benefici aporta la preservació d'aquesta classe de números. «No contribueix a la conservació de les espècies i inculca una visió tergiversada als nens, el públic majoritari d'aquests espectacles», recorda.

DEPRESSIÓ I NEUROSI / Aquests i altres aspectes s'inclouen en la proposició de llei, que subratlla que els animals viuen encadenats, amb continus trasllats i privats de bona part dels seus estímuls naturals, aspectes que els porten a situacions d'«apatia, depressió i neurosi». A García el sorprèn el diagnòstic: «¿Qui decideix quan un animal està frustrat i en què es basa? ¿Per què en un circ més que en un zoo, també engabiats i amb el tràfec constant de visitants?», sosté.

«Hi pot haver agressions en algun circ, no a la majoria, perquè nosaltres estimem els animals. I no es pot generalitzar i prohibir tot, perquè en qualsevol àmbit hi ha tractes injustos», diu García. Gascón coincideix que el maltractament no és exclusiva del sector, però no li sembla «prou motiu» per rebutjar la iniciativa. «El sentiment de la població catalana és que no li agraden les corrides de toros. Però tampoc veu amb bons ulls un lleó passant per un cèrcol en flames», il·lustra Gascón.

Al Parlament, tot està encara molt verd pel que fa al tràmit, però també clar pel que fa a suports: CiU, ERC, el PSC i ICV-EUiA estan a favor de la prohibició, que el PP i Ciutadans rebutgen. Tot i que existeix una sensació comuna que la iniciativa va ser presentada pels impulsors amb excessiu ímpetu.

«La lògica és la mateixa que en qualsevol cas de maltractament a un animal, sigui en una gossera o als toros», afirma la diputada ecosocialista Hortènsia Grau, que admet que abans de presentar la proposta es va parlar únicament amb les entitats animalistes i no es va contactar amb el món del circ, cosa que es podrà reparar: «Ho podem arreglar durant la tramitació parlamentària», diu. Grau reconeix així mateix que la societat no té «una percepció general» que associï el circ a un infern per als animals, com sí que hi era, afegeix, en el cas dels toros. Però sosté que consten situacions indesitjables de les quals han aportat dades les entitats, com ara «fotos d'elefants amb ferides».

«No podem criminalitzar els circs, ens interessa que tirin endavant com a sector cultural», argumenta la diputada, que obre la porta que el veto en aquest àmbit només afecti els «animals salvatges. No és el mateix que els domèstics». Això suposa un preindult de la presència de gossos i de cavalls (domèstics a la seva manera) , que no només ICV defensa.

«Es persegueix el que molts pobles catalans ja han aprovat: no autoritzar espectacles amb animals», diu el socialista Jordi Terrades, que afegeix: «L'objectiu del PSC és mantenir el text plantejat però circumscrit als animals salvatges». Adverteix que caldrà determinar fins on arriba el veto, i recorda que els correbous no van ser prohibits. I admet que al món del circ no se l'ha escoltat.

Notícies relacionades

El diputat d'ERC Oriol Amorós explica què impulsa el veto: «La lluita per una millora ètica en la relació amb els animals». El mateix, afegeix, que ja va impulsar la lluita per la prohibició dels toros. Amorós no coincideix amb socialistes i ecosocialistes: diu que ERC «posa l'accent» en els animals i no veu sentit a limitar el veto als salvatges.

ABANS DE L'ESTIU / Terrades i Amorós consideren que la nova prohibició podria estar aprovada abans de l'estiu, cosa que Grau dubta. La iniciativa és rebutjada pel PP i Ciutadans, que han presentat esmenes a la totalitat. Per part dels conservadors, el diputat Rafael Luna explica: «Nosaltres no entenem que en un circ no hi hagi animals, com tampoc no entendríem que no hi hagués trapezistes o pallassos».