ENTREVISTA AMB LA Consellera d¿Ensenyament
Irene Rigau: «Que el professor cobri menys no significa que el nen aprengui menys»

La titular d’Ensenyament posa minuts abans de l’entrevista. /
La despesa pública per alumne ha caigut un 28% a Catalunya des del 2010. Més d'un euro de cada quatre. Tot i aquesta dada, Irene Rigau sosté que la qualitat de l'escola catalana no està en qüestió. També nega que el sistema educatiu estigui perdent en equitat, contra el que apunta l'Informe PISA de l'OCDE i el que afirmen diferents experts en educació entrevistats en les últimes setmanes per aquest diari. «No és cert que els ajustos hagin sigut lineals i que, per tant, s'hagi perjudicat els alumnes més desafavorits», insisteix la consellera.
-Llavors, ¿creu que els fills de famílies més pobres segueixen tenint les mateixes oportunitats que els seus companys amb més recursos?
-És que, hi insisteixo, estic convençuda que el sistema educatiu a Catalunya és fort, molt fort. Entre altres raons, pel sobreesforç que s'està fent a les escoles, per part sobretot dels docents, que ha permès que, malgrat les circumstàncies i veure disminuïda la seva retribució, s'hagin mantingut la il·lusió i les expectatives. El fet d'haver reduït el pressupost, que ha afectat les nòmines dels professors, no significa que els alumnes hagin après menys. Crec que s'estan fent moltes pressuposicions.
-Però les dades indiquen…
-Les dades demostren que el sistema educatiu està millorant. I ho repeteixo: l'austeritat no s'ha aplicat, en cap cas, de forma lineal. La sisena hora s'ha mantingut a moltes escoles rurals i a tots els centres situats en entorns socioeconòmics desafavorits. Els mecanismes de substitució de professors els hem adaptat a aquests contextos i les plantilles de professors dels centres que es troben a les zones més complexes són més àmplies que les de la resta de centres.
-¿Més àmplies? ¿Pot concretar quant més?
-Bé, si no es creu el que li dic, ja li buscarem la dada. A més a més, la comparació depèn de diversos factors, com les dimensions dels centres... Però com li deia, les ajudes a material escolar s'han distribuït aquest any segons un nou criteri que dóna prioritat als centres més desafavorits. Es va fer, a més, un esforç perquè l'ajuda es pagués ja al setembre.
-Però és innegable que el pressupost educatiu ha caigut molt.
-Sí, però li reitero que això no és una equació lineal. Al marge de quins fossin els recursos, s'han aplicat canvis amb poc cost econòmic que han tingut un impacte important. Hi ha hagut modificacions en l'organització dels centres. Hem preparat protocols per detectar els trastorns d'aprenentatge, com la dislèxia, el TDAH, les altes capacitats… S'han posat en marxa el Suport Escolar Personalitzat, a primària, i el Programa Intensiu de Millora, a primer d'ESO. Així hem arribat aquest any a una taxa de graduació del 86,5%, quan veníem de poc més del 79% el 2006-2007, que va ser un dels moments amb més pressupost d'educació.
-Per tant, vostè discrepa que el model d'escola catalana s'ensorri per les retallades.
-Em fa mal que s'estigui dient això...
-Però és evident que, després dels ajustos efectuats, l'escola ja no és la mateixa.
-Doncs llavors diguin vostès que anem cap a un altre model d'escola. Miri, li asseguro que si fos cosa de recursos, que si la millora de resultats acadèmics s'aconseguís amb més inversió, jo ho tindria molt fàcil per demanar més diners al Govern.
-¿La proposta que els directors puguin escollir la meitat de la plantilla d'un centre forma part d'aquest canvi de model?
-Estem pendents que el decret de perfilació de plantilles, al qual vostè es refereix, passi per segona vegada pel consell tècnic. En tot aquest llarg procés d'elaboració, hem estat molt atents a les observacions que ens han fet les parts de la negociació, que havien mostrat temor que poguessin cometre's arbitrarietats o amiguismes. Tot això s'ha corregit. Hem reforçat els mecanismes de publicitat, mèrits i capacitat i li avanço que finalment la potestat del director en l'elecció de la plantilla serà d'una mica menys del 50% previst en el primer esborrany.
Notícies relacionades-¿I quin serà el percentatge?
-Se sabrà abans de l'estiu, quan es publiqui el decret. Amb aquesta mesura, prevista, per una altra part, a la llei d'educació de Catalunya, es prioritzarà el projecte educatiu del centre, amb què compten ja totes les escoles. L'antiguitat del mestre ja no serà l'únic referent, tot i que, evidentment, se seguirà tenint en compte.
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- Detectades obres il·legals en una reforma de Consell de Cent
- Tancada des del 2018 Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
- Stuani rubrica la salvació i es guanya l’estàtua a Girona
- Multimèdia | 500 dies de guerra: El poder de Putin s’esquerda en plena contraofensiva d’Ucraïna
- Com prendre’s correctament la tensió arterial a casa sense baixar a la farmàcia
- Diners públics El Govern defensa que el seu pacte amb Acciona rebaixa de 1.400 a 492 milions d’euros el cost de la privatització fallida d’ATLL
- Denúncies de l’OCU Consum investiga possibles irregularitats en la venda d’entrades per als concerts de Bad Bunny a Espanya
- Tribunals El jugador de l’Espanyol Álvaro Aguado, acusat de violació, declara davant la jutge que va ser sexe consentit