VICTÒRIA DESPRÉS D'UN ANY DE LLUITA

La 'marea' ofega Lasquetty

Sanitaris i usuaris van formar un tenaç front contra la privatització des del primer dia

La seva acció als tribunals i al carrer ha acabat en un altre fracàs de González

1
Es llegeix en minuts
A. M. Y.
MADRID

La privatització de sis hospitals públics de la Comunitat de Madrid va ser el primer farol d'Ignacio González després que Esperanza Aguirre abandonés la presidència. Ara també és un dels seus fracassos més sonors, que s'afegeix al fiasco d'Eurovegas, un projecte amb el qual el seu govern es va comprometre de forma expressa i que es va evaporar a finals de l'any passat.

L'anunci de la mesura per González i el seu conseller de Sanitat, Javier Fernández Lasquetty, va encendre un nou front de protesta social, encarrilada per la famosa marea blanca, que va agrupar tots els col·lectius professionals sanitaris i que va comptar amb el suport de tota l'oposició parlamentària i fins i tot d'associacions de tot Espanya. La marea blanca ha impulsat desenes de manifestacions, tancaments, vagues i demandes judicials des del primer moment contra el pla privatitzador. Fins a ofegar-lo.

Els seus principals representants van assegurar ahir que haurien desitjat fer servir uns altres mètodes  abans que les protestes, a vegades amb aldarulls, i amb les parets dels centres sanitaris plenes de pancartes i pintades. Tot i això, els convenç el resultat. «Hi ha pogut influir la proximitat electoral i el poc pes de González, que ha estat designat dins del partit, no elegit», comentava un membre del Sindicat Mèdic de Madrid. Però tant els portaveus dels facultatius com els dels usuaris creuen que la retirada del projecte ha estat «un triomf ciutadà», encara que adverteixen: «No s'ha d'abaixar la guàrdia».

Notícies relacionades

Orgullosos

«N'estem orgullosos. Això és una demostració més que els ciutadans i els professionals tenim moltes coses a dir. La sanitat no és dels polítics, és nostra, i no podem deixar que la gestió se sotmeti a uns interessos que no són els de tothom», va comentar Fátima Braña, de l'Associació de Metges i Titulars Superiors. Per Marciano Sánchez, de l'Associació per a la Defensa de la Sanitat Pública de Madrid, «el projecte era insostenible» i «l'obstinació en el temps per mantenir la situació per part de la Comunitat, bastant irracional».