La CE pregunta per les retallades que el PP vol infringir als Erasmus

Recorda que la dotació per a Espanya augmenta el 4,3% i suggereix fons per al cofinançament

Protesta a Brussel·les de la comunitat d’Erasmus espanyols el novembre passat. EFE / ALFREDO LÓPEZ CALBACHO

Protesta a Brussel·les de la comunitat d’Erasmus espanyols el novembre passat. EFE / ALFREDO LÓPEZ CALBACHO / ALFRDO PÉREZ CALBACHO (EFE)

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea (CE) té previst "indagar sobre" les retallades que el Govern espanyol preveu aplicar al programa Erasmus, segons ha informat l'Executiu comunitari en una resposta parlamentària a eurodiputats socialistes.

En la seva resposta, l'Executiu comunitari explica que "s'ha posat en contacte amb el Govern espanyol per debatre sobre l'aplicació del programa Erasmus+, a fi d'intentar mantenir, en la mesura del que sigui possible, els nivells de mobilitat existents".

Segons explica la Comissió, els estudiants d'Erasmus reben una subvenció amb càrrec al pressupost de la UE per anar a l'estranger a estudiar o formar-se en el marc del programa Erasmus. A més, els Estats membres poden complementar la subvenció de la UE amb el seu propi pressupost nacional o regional. Als Estats membres, el cofinançament és aportat pels governs nacionals i regionals, les institucions d'ensenyament superior i fonts privades. En l'actualitat, aproximadament el 20% dels països proporcionen cofinançament nacional. El cofinançament nacional i regional que tradicionalment ha existit a Espanya ha permès obtenir una alta participació en la mobilitat fora d'Espanya.

La Comissió recorda que hi ha hagut un increment del pressupost en un 40%. En aquest context, el pressupost per als intercanvis d'Erasmus+ en l'àmbit de l'educació superior a Espanya s'incrementarà en un 4,3 % el 2014, fins a 53,4 milions d'euros.

Notícies relacionades

Per al 2020, la Comissió espera que el pressupost sigui un 60% superior a la despesa del 2013. El finançament estructural i de cohesió no es pot utilitzar per incrementar el suport del programa Erasmus +, encara que, en el nou període de programació, el Fons Social Europeu oferirà als Estats membres l'oportunitat de mobilitzar fons per recolzar també més activament la mobilitat de la mà d'obra.

El Ministeri d'Educació espanyol va anunciar aquesta setmana que té previst mantenir en 40.000 els universitaris espanyols d'Erasmus, mitjançant la limitació de les estades a un "semestre acadèmic" en universitats europees.