crítiques a la tisorada d'EDUCACIÓ a unes beques

Els rectors estimen poc útils les Erasmus escurçades a 6 mesos

Els campus veuen «difícil» l'encaix d'estades tan curtes a efectes acadèmics

Les universitats repliquen a Wert que no tenen fons per allargar les ajudes

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO M. YAGÜE
MADRID

La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) es va mostrar ahir alarmada per la «pèrdua d'eficàcia» i el «difícil encaix» de les beques Erasmus espanyoles a la UE  després de la retallada de l'estada a un semestre (cinc mesos en la pràctica) anunciada pel Ministeri d'Educació per al 2015. «L'estada de la majoria dels alumnes espanyols és d'un curs complet (vuit mesos). No es podrà ajustar bé acadèmicament», va denunciar Juan José Casares, president de la comissió d'internacionalització i cooperació.

Per Casares, rector de la Universitat de Santiago, aquestes estades són molt curtes, sobretot si es té en compte que el dèficit lingüístic dels espanyols els exigeix almenys dedicar un mes fins a començar a deixar-se anar amb l'idioma del país d'acollida. Però, a més, els graus a Espanya són de quatre anys, davant els tres que de mitjana duren a Europa, i els cursos de nou mesos. El rector considera problemàtic convalidar o certificar a efectes acadèmics les matèries i els estudis cursats en altres països durant només sis mesos.  «Plantejarem al ministre d'Educació en la pròxima reunió que ens expliqui com», va apuntar.

Notícies relacionades

DESMOTIVACIÓ I DEUTE / Casares va apuntar que aquestes incerteses poden desmotivar els estudiants i fer que es desinteressin per les beques. Segons la seva opinió i la de la rectora de Màlaga i expresidenta de la CRUE, Adelaida de la Calle, és «impossible i impensable» que les universitats puguin finançar amb els seus fons una prolongació d'estades, com proposa Educació. «Hi posaríem diners si en tinguéssim. Tenim unes línies vermelles en aquesta matèria», van assegurar en al·lusió a la situació d'«asfíxia econòmica» que viuen les universitats públiques i que gairebé no els permet invertir en docència i recerca. Segons la CRUE, aquestes institucions tenen un deute de 1.061 milions d'euros, que reclamen  a les comunitats autònomes i al Ministeri d'Hisenda.

ERROR I EXCUSA / Les associacions  d'estudiants van criticar durament la tisorada de 16 milions d'euros feta pel ministre José Ignacio Wert al programa. No obstant, van considerar que la reducció a un semestre és una solució «menys dolenta» que retallar el nombre de beneficiaris, que Educació preveu mantenir en 40.000. «És un error, perquè es redueix l'experiència que adquireixen els becats. I una excusa per part del ministeri intentar justificar això del semestre perquè ens regim pel pla de convergència europea de Bolonya, quan a les universitats espanyoles ni tan sols comencen els quadrimestres al mateix temps», va subratllar Laura Zorzona, impulsora de la campanya per salvar les beques Erasmus, que va recollir 200.000 firmes de suport.