Disturbis i càrregues policials a Madrid pel conflicte de Burgos

Almenys 5.000 persones es manifesten al barri burgalès de Gamonal per exigir el cessament definitiu de les obres del carrer Vitoria

14 detinguts en la concentració en suport al Gamonal a Madrid. / periodico

1
Es llegeix en minuts

La batalla de Gamonal continua. Malgrat la suspensió de les obres, el moviment ciutadà segueix i es reprodueix en altres ciutats. Madrid ha registrat aquest dimecres disturbis en les protestes de suport al barri Gamonal de Burgos. La Policia ha carregat sense contemplacions al carrer Génova i ha llançat pilotes de goma contra els manifestants que mostraven el seu suport als veïns burgalesos, després que alguns dels concentrats tiressin petards i ampolles. Els agents han detingut almenys una persona.

Protesta a Burgos

Mentrestant, a la ciutat origen del conflicte diversos milers de persones, unes 5.000, s'han manifestat per exigir la paralització definitiva del bulevard de Gamonal i la dimissió de l'alcalde del PP, Javier Lacalle, al considerar que reprendrà "les polèmiques" intervencions a la zona si es frenen les protestes. La manifestació ha acabat de manera pacífica davant les obres del bulevard, on l'assemblea veïnal ha instal·lat diverses carpes amb pancartes en què sol·liciten la dimissió de l'alcalde, i es mantenen guàrdies veïnals de forma continuada. L'assemblea veïnal ha acordat mantenir les protestes al llarg dels pròxims dies, però han desconvocat les concentracions que els últims dies s'han repetit davant de les obres del carrer Vitoria des de les 6.00 hores. Sí que es mantindran les assemblees al matí i a la tarda, així com les manifestacions.

Protesta de Madrid

En la protesta de Madrid, la manifestació s'ha dirigit cap a la seu del Partit Popular. Un cordó policial ha impedit el pas. Els manifestants han llançat consignes com "visca la lluita de la classe obrera" i "llibertat detinguts", en referència als sis detinguts i enviats a presó provisional amb fiança de 3.000 euros, dels quals en queden tres privats de llibertat.

Destrosses

Notícies relacionades

Després de la càrrega policial, alguns manifestants han bolcat contenidors i han destrossat mobiliari urbà. Al carrer d'Alcalá també s'han fet destrosses a la marquesina d'una sucursal d'una oficina de Bankia.

Convocatòria

La Coordinadora 25S ha fet una crida a la mobilització a través de les xarxes socials perquè se celebrin concentracions de suport als veïns de Gamonal en diferents capitals de província. Unes 1.200 persones, segons fonts policials, s'han manifestat a la cèntrica plaça de la Fuente Dorada de Valladolid per recolzar els veïns del barri del Gamonal de la capital burgalesa que han protestat contra la construcció d'un bulevard en part del carrer Vitòria.