ESCLAT SOCIAL

La revolta de Burgos fa que l'alcalde aturi l'obra del bulevard

Els residents del barri de Gamonal reben la rectificació amb alegria continguda

Lacalle, del PP, obre «un parèntesi» per consensuar el projecte urbanístic

Veïns de Gamonal demanen la llibertat dels detinguts, ahir a la nit.

Veïns de Gamonal demanen la llibertat dels detinguts, ahir a la nit. / EFE / SANTI OTERO

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN
BURGOS

Els veïns del barri de Gamonal, a Burgos, es van convertir ahir en l'exemple de com el carrer, en ocasions, pot doblegar el poder. L'alcalde de la ciutat, el popular Javier Lacalle, va anunciar a mitja tarda la paralització de les obres del polèmic bulevard contra el qual els residents d'aquesta barriada obrera s'han aixecat en armes. La seva lluita pacífica de dia i violenta a la nit, que ahir va complir la cinquena jornada i s'ha saldat amb mig centenar de detinguts, ha aconseguit captar l'atenció de la premsa nacional i internacional i fer el salt a l'arena política nacional. D'aquí ve que l'alcalde de Burgos s'hagi vist forçat a fer marxa enrere.

Lacalle va justificar la seva decisió amb l'argument que «per a l'ajuntament és més important la convivència a Burgos que 50 obres». No obstant, va avisar que no es tracta d'una paralització definitiva del projecte, sinó tan sols d'obrir un «parèntesi», d'uns 15 o 20 dies, durant el qual una comissió intentarà acordar una solució que convenci totes les parts implicades. En aquest comitè hi participaran els grups municipals (l'oposició s'ha oposat al projecte), les associacions de veïns, també les de Gamonal, i tècnics del consistori. La intenció del primer regidor, segons va admetre, és que aquesta comissió introdueixi modificacions que satisfacin els veïns en el projecte de construcció d'un bulevard amb un pàrquing subterrani a l'artèria principal del barri.

ALTRES NECESSITATS / No obstant, els residents a Gamonal han manifestat per activa i passiva que no volen una obra «merament estètica», per més que s'incorporin al projecte els seus suggeriments. Els habitants del barri, molts d'ells a l'atur, prefereixen que es doti la zona de guarderies, centres de salut i biblioteques, o que es destinin els vuit milions pressupostats a programes d'ajuda als desocupats. Per això van  rebre la notícia que s'aturen les obres amb una «alegria continguda», segons la definició de Clemente, un dels veïns més actius.

La notícia va arribar fins a Gamonal quan milers de persones es manifestaven, com cada dia des de dissabte passat, en direcció a la comissaria per exigir la plena absolució dels detinguts en els aldarulls. En un primer moment, els manifestants van esclatar d'alegria, però l'eufòria es va anar contenint a mesura que es va anar coneixent que la paralització només és temporal.

«De moment tenim molta incredulitat», va explicar Clemente, a causa de la incertesa de si l'alcalde farà marxa enrere «del tot». «El fet que hi hagi un parèntesi significa que alguna cosa s'està movent en el Partit Popular i que veuen que aquesta protesta els resta vots de cara a les eleccions europees, però no sabem gaire més», va explicar.

Notícies relacionades

En la mateixa línia, Manolo, un altre dels líder de la protesta, va apostar perquè avui es mantinguin les assemblees informatives, a l'espera que l'òrgan de decisió veïnal «reflexioni de manera freda» quins nous passos fer. La seva decisió va ser secundada per la resta.

S'ha de destacar que l'alcalde va anunciar la paralització del bulevard poc després que el PP a Castella i Lleó mantingués la tesi que una minoria d'«extrema esquerra» és la que capitaneja la protesta. Encara va anar més enllà l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, que va qualificar els disturbis violents d'«atemptats». Amb aquesta afirmació va aconseguir, una vegada més, que les seves paraules revolucionessin les xarxes socials.