MESURA DE L'EXECUTIU D'ARTUR MAS

Un decret del Govern impedeix tallar gas i llum a famílies pobres

Per acollir-s'hi s'ha de demostrar que es pateix una situació molt precària

La norma entrarà en vigor al gener i regirà en els mesos freds, del novembre al març

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El Govern de la Generalitat va aprovar ahir un decret que impedirà d'ara endavant que les empreses subministradores de gas i electricitat tallin el servei a famílies sense recursos econòmics durant els mesos més freds de l'any, en concret entre el novembre i el març. La mesura arriba en un context de crisi que sens dubte ha incrementat el nombre de famílies que es veuen obligades a controlar la despesa d'energia, o que senzillament ja no poden pagar per escalfar casa seva.

El decret serveix de colofó a setmanes de negociació entre partits, ja que la iniciativa de combatre els efectes de l'anomenada pobresa energètica ve de lluny i de diversos partits. En principi, havia de quedar regulada com una reforma del codi català de consum, en el marc de la llei d'acompanyament dels pressupostos, però davant la constatació que aquesta norma s'endarrerirà una mica, l'Executiu català va optar per prendre la decisió per decret per evitar més dilacions.

INDICADOR DE RENDA / La mesura està dirigida a protegir un sector que viu en condicions molt precàries, un col·lectiu acotat. Una línia defineix quines llars es podran acollir a aquesta espècie de moratòria: les unitats familiars amb uns ingressos iguals o inferiors a l'indicador de renda de suficiència, fixat per al 2014 en 569,12 euros mensuals. Si la família compta amb tres membres, se sumarà un 30% a la quantitat. A més a més, els beneficiaris hauran d'acreditar que les tarifes contractades responen a la tarifa social prevista per llei. Els afectats tindran deu dies a partir del moment en què rebin un avís de tall de subministrament per presentar un informe de serveis socials que acrediti la seva situació.

Que no es pugui tallar subministraments en època de fred és una realitat que ja hi és en altres països europeus fa molts anys, i que CiU i ERC han acordat després que altres també s'interessessin per la qüestió, com ICV o el mateix Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

Notícies relacionades

Francina Planas, de l'entitat Vincle, que atén persones socialment excloses, té clar que calia actuar i que el de la pobresa energètica és un problema creixent. No entra en quins requisits s'han d'acreditar, però n'assenyala un que li sembla indiscutible, el de les famílies amb nens: «Els adults tampoc, però cap nen hauria de passar fred, com cap nen hauria de passar gana. Són necessàries opcions més contundents».

Malgrat que les subministradores es van comprometre a donar compliment a aquesta norma, no està del tot clar que tinguin l'obligació legal de fer-ho. La competència en consum és exclusiva de Catalunya, i per aquesta part sembla que les firmes haurien d'obeir. Però la competència en energia és compartida, de manera que la de l'Administració central és jeràrquicament superior a la de la Generalitat.