Loteria Nacional, més de dos-cents anys després manté la il·lusió com el primer dia

Segueix el sistema tradicional d'incloure números i premis en un bombo que, durant unes tres hores, gira sense parar mentre l'atzar s'encarrega de repartir 2.240 milions d'euros

Els nens de San Ildenfonso canten la Grossa de Nadal del 2011.

Els nens de San Ildenfonso canten la Grossa de Nadal del 2011. / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Més de dos-cents anys després del 22 de desembre de 1812, data de l'origen del Sorteig de Nadal, la il·lusió de tots aquells que d'una manera o altra participen en el sorteig es manté intacta davant la remota possibilitat, o no, que la seva vida canviï.

Encara que els orígens d'aquest sorteig es remunten al 18 de desembre de 1812, en realitat la denominació "Sorteig de Nadal" va aparèixer per primera vegada el 1892, una data des de la qual es manté intacta la il·lusió i part de la litúrgia i el misteri que envolta aquest sorteig.

Dos-cents anys després, el sorteig continua fent-se pel sistema tradicional d'incloure números i premis en un bombo que, durant unes tres hores, gira sense parar mentre l'atzar s'encarrega de repartir 2.240 milions d'euros.

Però no tot ha de ser tradició, i així, aquest any, per primera vegada en la història, els premis superiors a 2.500 euros tindran una tributació del 20% en l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

És a dir, que, a partir de 2.500 euros, Hisenda es quedarà amb un 20% del premi, un percentatge que es meritarà en el moment en què s'aboni, ja que la seva retenció serà aplicada directament per Loteries i Apostes de l'Estat (LAE).

Retenció del 20%

La retenció del 20% es farà per la part del premi que excedeixi de 2.500 euros, de manera que si el total són 10.000 euros, només es tributarà per 7.500 euros, dels quals Hisenda es queda la cinquena part (1.500 euros).

Per il·lustrar el sorteig d'aquest any s'ha triat una imatge que correspon a un llenç fet a l'oli per Federico Barocci el 1597, que es conserva en una de les parets del Museu del Prado.

El Teatro Real de Madrid serà, per segon any consecutiu, l'escenari que acollirà el sorteig que, durant dos anys (2010 i 2011) va tenir lloc al Palau de Congressos de Madrid i que des de 1963 acollia el saló de sortejos al carrer Guzmán el Bueno, fins que es va quedar petit.

Així, a partir de les 08.30 del matí del 22 de desembre vinent, hora en què s'obriran les portes del Teatro Real, els més matiners podran aconseguir una de les cobejades butaques des de les quals es podrà disfrutar de "la funció" en directe.

Una funció en què el protagonisme l'assumeixen els nens de la residència internat de San Ildefonso de Madrid que tornaran a posar veu a la il·lusió, després de mesos d'assajos, conscients que tenen la sort a les seves mans.

Compra per internet

Notícies relacionades

Així, des d'octubre, gairebé una vintena de nens compaginen els estudis amb els assajos perquè el dia del sorteig no falli res. Malgrat el pes que la tradició i els costums tenen en el sorteig, les noves tecnologies hi tenen un paper molt important i cada vegada més els consumidors compren els dècims per internet.

A més, els avenços tecnològics fan possible que, només 45 minuts després d'acabar el sorteig, es pugui enviar el fitxer de números i premis a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, encarregada d'imprimir-ne la llista oficial. Aquesta llista s'edita i es distribueix la mateixa tarda del dia 22 a les Administracions de Loteries i als Mitjans de Comunicació.