reinventats
Per art de màgia
De l'enginyeria a la vareta. Jorge Astyaro assegura que els alts i baixos li agraden perquè així es reinventa. Sense por a la crisi, va deixar la feina per dedicar-se a la seva passió. Aquesta és la història d'un home que un dia es va cansar de la corbata i es va posar el barret.

Jorge Astyaro.
Jorge Astyaro, enginyer electrònic de 42 anys, va arribar del seu Mèxic natal a Espanya fa 12 anys. Es va instal·lar a Madrid amb la idea de «créixer professionalment», i va seguir treballant a la mateixa multinacional per a la qual treballava a la capital de Mèxic. Astyaro assegura que sempre va estar acostumat a les repetides crisis econòmiques que es vivien al Districte Federal i que per això va saber reinventar-se a temps. Explica que ha sentit la paraula «crisi» des que va néixer i que mai va estar disposat a convertir-se en un «treballador a qui poguessin acomiadar en qualsevol moment». Per aquest mateix motiu, i per la seva «mentalitat d'emprenedor i no tant d'empleat», com diu, «fart de caps», va optar per deixar la seva feina d'enginyer i dedicar-se al que era la seva verdadera vocació: la màgia. Avui Astyaro prepara el seu espectacle per a un públic de 600 persones: Los Hipnonautas, al Teatro San Pol de Madrid dijous que ve.
Des de molt jove, aquest project manager ja se sentia atret pels fenòmens paranormals i havia fet algun espectacle, però per la societat en què vivia no es va plantejar en cap moment dedicar-s'hi professionalment. «Estava mal vist i tenia la pressió dels meus pares d'estudiar una carrera», explica. Va ser el 2008 quan va decidir intercanviar el maletí per la vareta i convertir-se en mentalista professional. Emprenedor i també prudent, abans que la situació econòmica empitjorés a Espanya, va saber trobar el moment de deixar la feina i dedicar-se a la seva verdadera vocació.
Astyaro, d'ascendència espanyola pel seu avi asturià i pare madrileny, explica que el seu debut com a artista va tenir lloc en una representació anomenada «distorsió mental» a la capital mexicana. Després un amic el va convidar a un programa de televisió en què va haver de predir el resultat de les eleccions federals de l'any 2000. Per primera vegada, després de 75 anys de mandat del Partit Revolucionari Institucional, va guanyar l'oposició liderada per Vicente Fox, «els revolucionaris», segons Astyaro, que va encertar aquell resultat. A partir de llavors mai va deixar d'actuar en diferents llocs. «Però a Espanya tenia moltes més oportunitats de dedicar-me a l'espectacle, aquí hi ha molts llocs on fer actuacions i a Mèxic això no és tan habitual fora que siguis David Copperfield», explica.
Al deixar l'enginyeria, en un tancar i obrir d'ulls el mag ja oferia els seus números en un creuer que recorria Europa en sis mesos. A més a més, va concursar en un reality show en què va resultar guanyador i va fer algun espectacle a la capital. «Vaig veure que em podia guanyar bé la vida com a artista amb la màgia i em sentia totalment ple amb això, era la meva vocació de veritat», explica. «Avui no canviaria la meva vida per res del món. He sentit la paraula crisi des de sempre i no la temo. Crec que ens hem d'adonar de la importància que té confiar en un mateix», confessa. «Treballar en una empresa dóna una certa estabilitat econòmica, però no emocional. A més a més, m'agraden els alts i baixos perquè em permeten reinventar-me, buscar noves opcions i intentar fer les coses millor», afirma.
Avui aquest enginyer (www.astyaro.com) es guanya la vida amb espectacles d'hipnosi, ha estat davant les càmeres de televisió, en teatres i també col·labora amb la Universitat Rei Joan Carles, on ofereix xerrades i mostres de la seva perícia als alumnes de Medicina, Infermeria i Fisioteràpia.
Naturalment, ell tampoc se salva de les dificultats econòmiques, però reconeix: «Els artistes estem acostumats a viure en un ambient de crisi de manera natural». La pujada de l'IVA cultural ha afectat el sector, però Astyaro creu, per sobre de tot, que «és millor viure una crisi com a artista que com a enginyer».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia