PROJECTE CATALÀ D'ENGINYERIA NAVAL

L''Ictineu 3' es fa a la mar

El primer submarí científic concebut i construït a Espanya és presentat a Girona per un dissenyador naval barceloní

Després de 10 anys de treball, la nau està a punt per a la immersió

Dibuix de l’avarada a Barcelona de l’’Ictíneo I’, el primer dels dos submarins de Monturiol, el 1859.

Dibuix de l’avarada a Barcelona de l’’Ictíneo I’, el primer dels dos submarins de Monturiol, el 1859. / ACN / ÀLEX RECOLONS

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA
GIRONA

Després d'una llarguíssima travessia de 10 anys, el primer submarí científic dissenyat i construït a Espanya està a punt d'iniciar les primeres proves d'immersió. El dissenyador naval barceloní Pere Forès va presentar ahir a Girona l''Ictineu 3', un submergible de 5,3 tones de pes i 4,8 metres d'eslora que pot arribar a 1.200 metres de profunditat. La nau veu la llum amb cinc anys de retard. Havia d'haver estat acabada el 2009, per celebrar el 150è aniversari de la primera immersió del submarí de Narcís Monturiol.

«Vam iniciar aquest projecte perquè vam veure que Catalunya i Espanya estaven molt malament en tecnologia submarina, ja que no comptaven amb cap submergible per fer recerca o per fer-lo servir en casos d'emergència. Aquest sector mou cada any 46.000 milions d'euros a tot el món i solament a la Gran Bretanya dóna feina a més de 50.000 persones», explica Forès. La passió d'aquest emprenedor és contagiosa i és la que ha mantingut viu el projecte durant tots aquest temps, en què ha navegat per un agitat mar de problemes econòmics.

El 23 de març del 2008, en el primer reportatge que va publicar aquest diari sobre l''Ictineu 3', es xifrava el cost del submergible en un milió d'euros. Ahir, al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, Forès va xifrar el cost total en uns 2,5 milions. «Són pocs diners si es té en compte que els projectes per desenvolupar un submarí en altres països no acostumen a baixar dels 7,5 milions d'euros. Aquí hem hagut de recórrer a préstecs i només un 21% de la inversió ha estat subvencionada, en gran part per la Generalitat», comenta el director d'Ictineu Submarins, l'empresa que ha construït el submergible i que ha hagut de recaptar 190.000 euros a través de petites aportacions de particulars per poder acabar l'embarcació .

Aquest Monturiol del segle XXI lamenta el poc interès que tenen les administracions d'aquest país per la tecnologia submarina i denuncia que quan va argumentar al Govern que Espanya era dels pocs països europeus que no comptaven amb cap submarí científic, en lloc de recolzar la seva iniciativa va preferir adquirir un submergible teledirigit a un país estranger. «Després passen catàstrofes com la del Prestige i hem de llogar submarins a França. Amb el que van costar els 50 dies que van treballar en aquell naufragi s'haurien pogut pagar tres Ictineus», denuncia.

Notícies relacionades

Malgrat tots aquests obstacles, Forès està convençut que els esforços que han bolcat en la construcció del submergible acabaran donant fruit. «Hem desenvolupat una tecnologia puntera en què destaquen unes bateries de ió-liti polímer que són quatre vegades més lleugeres i menys voluminoses que les que se solen usar en aquest tipus de submarins. Tenen una autonomia de 10 hores i permeten que el submergible pugui fer recorreguts de fins a 40 quilòmetres sota l'aigua», precisa.

Forès assegura que ja hi ha diverses empreses estrangeres interessades en aquests  avanços. Quan l''Ictineu 3' estigui a punt, el llogaran per a treballs científics i per a tasques d'emergència. Qui sap si un dels primers encàrrecs serà per aclarir els terratrèmols del projecte Castor.