MEMÒRIA HISTÒRICA I INDÚSTRIA TURÍSTICA

El Pirineu promocionarà 4 rutes usades per jueus fugits de Hitler

Més de 20.000 es van escapar per Lleida de la persecució nazi

1
Es llegeix en minuts
EVA VISA
TAVASCAN

Més de 20.000 jueus van travessar fa 70 anys el Pirineu lleidatà per escapar-se de la persecució i de la barbàrie nazi durant la segona guerra mundial. Eren famílies senceres que entraven a Espanya pels camins més complicats per evitar que la Guàrdia Civil els capturés. La Diputació de Lleida va presentar ahir a Sort (Pallars Sobirà) el projecte Perseguits i salvats, per assenyalar i promocionar els escenaris de fugida més emblemàtics i per mostrar els llocs de pas i d'acollida, les presons i els espais de concentració que eren utilitzats per a les deportacions dels fugits capturats.

«L'objectiu és recuperar la memòria històrica i donar a conèixer uns fets poc coneguts que es van produir durant l'Holocaust», va afirmar el president de la Diputació, Joan Reñé, acompanyat per l'ambaixador d'Israel a Espanya, Alon Bar. El diplomàtic va explicar que la iniciativa servirà perquè familiars de molts jueus puguin conèixer alguns fets concrets del passat dels seus antecessors. «Salvar una ànima és salvar un món sencer», va dir Bar citant un proverbi hebreu per referir-se a aquest episodi i agrair a molts veïns que ajudessin milers de fugitius jugant-se la vida.

Notícies relacionades

«EXHAUSTOS I MORTS DE FRED» / Una veïna de Tavascan, Elena Sarrado, encara recorda l'estat lamentable en què arribaven al poble els fugitius. Ella aleshores tenia 15 anys i la seva família regentava l'hostal del poble i donava menjar als menys afortunats, als presoners de la Guàrdia Civil. «Venien exhaustos i morts de fred. La primera cosa que feien era buscar el foc», va explicar.

Les quatre rutes més importants estaran a punt a l'estiu i ajudaran a consolidar l'incipient turisme israelià a les comarques de Lleida.