Wert considera "política" la convocatòria de vaga en l'ensenyament

El ministre assegura que no hi ha diàleg amb Catalunya sobre la LOMCE

José Ignacio Wert parla amb la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, al Congrés.

José Ignacio Wert parla amb la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, al Congrés. / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha assegurat aquest dilluns que, "es miri com es miri", la vaga del 24 d'octubre a l'escola pública, convocada per algunes organitzacions sindicals, de pares i alumnes, és "política".

"No està justificada --ha dit-- una vaga que es planteja davant un instrument legislatiu com la Lomce, que els representants de la sobirania popular (...) estan discutint. Les vagues polítiques no estan contemplades ni emparades per la Constitució ni la legislació laboral", ha declarat el ministre, després de ser preguntat per les mobilitzacions de la Plataforma Estatal per l'Escola Pública contra el projecte de llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce) i les "retallades" en educació.

"No és constructiu --ha insistit-- enfrontar-se a l'aprovació d'una norma que, com el seu mateix títol indica, busca millorar la qualitat de l'educació, sense cap proposta constructiva". El ministre ha volgut precisar que els convocants són "una part" del sistema educatiu, és a dir, "alguns representants" de pares, alumnes i professors.

Ha retret que els arguments d'aquests últims siguin "simplement" la "repetició d'una sèrie d'eslògans", alguns dels quals, com el "desmantellament de l'escola pública", no coincideixen, ha assegurat, amb la realitat dels "dades objectives".

"No és opció" mantenir el que hi ha

El ministre ha opinat que "no és una opció" mantenir l''statu quo' educatiu, per la qual cosa ha animat que tots aquells que s'oposen a la reforma educativa a presentar "propostes constructives". Per a la seva discussió, ha subratllat, "aquest Govern i aquest Ministeri sempre estaran oberts".

Preguntat per la vaga de docents indefinida des d'avui a les Balears per l'aplicació del denominat Tractament Integrat de Llengües, el ministre s'ha remès a les competències de l'administració educativa autonòmica. "Ens agradaria -ha precisat- que no es produïssin per aquest motiu ni per cap altre vagues a l'ensenyament". 

Sense diàleg sobre el català

Wert també ha explicat que el diàleg amb la Generalitat de Catalunya, respecte al règim lingüístic en l'ensenyament que planteja el projecte de llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE), està "paralitzat, no per voluntat d'aquest ministeri, sinó per l'oposició que des de la Generalitat s'ha fet al plantejament d'alguns aspectes de la LOMCE".

Notícies relacionades

En concret, ha indicat que en el que es refereix a la disposició addicional trenta-vuitena del projecte normatiu, que regula l'ús de les llengües, el seu departament està disposat al "diàleg", però "sempre que se satisfaci el dret que el castellà pugui ser utilitzat també com a llengua vehicular en ensenyament a Catalunya".

Wert ha assegurat que el PP al Congrés també dialogarà amb els grups catalans sobre aquest punt, mitjançant el debat de les esmenes parcials a la LOMCE, on els populars podran determinar "la possibilitat d'acollir alguna modificació". "De moment, no s'ha avançat res", ha assegurat.