UNA PLAGA MODERNA QUE COSTA 12.000 MILIONS A L'ANY

Brussel·les crida a la guerra contra les espècies invasores perjudicials

La UE elaborarà una llista negra amb les 50 que es consideren més perjudicials

Els països hauran d'aplicar plans d'eradicació i impedir-ne l'arribada

Abundants postes d’ous de cargol poma en un arrossar afectat per la plaga a Camarles (Baix Ebre), la setmana passada.

Abundants postes d’ous de cargol poma en un arrossar afectat per la plaga a Camarles (Baix Ebre), la setmana passada. / JOAN REVILLAS

1
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES

La Comissió Europea va proposar ahir als països integrants de la Unió Europea (UE) combatre de manera coordinada les espècies invasores perjudicials que estan arrelant al continent i que provoquen unes pèrdues anuals als Vint-i-vuit de 12.000 milions d'euros en costos sanitaris, perjudicis a l'agricultura i danys ecològics.

A la UE hi ha actualment unes «12.000 espècies forànies respecte a l'entorn ecològic europeu», de les quals «un 15% són invasives i s'expandeixen de forma molt ràpida», va advertir el comissari de Medi Ambient, Janez Potocnik, al presentar el nou projecte legislatiu.

L'Executiu comunitari proposa en primer lloc elaborar una llista conjuntament amb els Vint-i-vuit de les 50 espècies invasores més perjudicials. Potocnik va eludir indicar quines espècies considera la Comissió Europea que han de formar part d'aquesta llista negra i va assenyalar que s'ha d'elaborar coordinadament amb els països a partir de l'avaluació dels riscos sanitaris, socioeconòmics i ecològics i tenint-ne en compte el nivell de penetració i l'extensió geogràfica.

Notícies relacionades

SALUT I COLLITES / No obstant, Potocnick va esmentar com a exemples d'espècies invasores el mosquit tigre, la vespa xana asiàtica i el julivert gegant, per ser perjudicials per a la salut; el rosegador sud-americà coipú (semblant al castor i detectat recentment a l'Empordà), per causar severs danys a les collites; la planta fallopia japonica, per ser perjudicial per als edificis i els ecosistemes, i l'esquirol gris i el cirerer negre nord-americà, per ser destructors de la biodiversitat i de l'entorn ecològic tradicional.

Les espècies que hi ha incloses en aquesta llista seran prohibides a la UE i no es podran importar, vendre, utilitzar ni disseminar a cap país. El projecte fixa l'establiment de sistemes de control per impedir l'arribada de nous exemplars d'espècies perjudicials i la detecció d'aquestes espècies als diferents països. Així mateix, la nova legislació establirà l'obligació d'adoptar plans d'acció per eradicar les espècies invasores detectades i per limitar els danys de les que ja s'han expandit de forma molt àmplia.