Balears esquiva per decret llei un revés judicial al trilingüisme

1
Es llegeix en minuts
MARISA GOÑI
PALMA

El Govern balear va aprovar ahir un decret llei d'urgència perquè el pròxim curs escolar s'apliqui el trilingüisme, que havia estat suspès de manera cautelar pel Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB). «Tot ho fem pels nostres nens i per millorar les seves competències lingüístiques», va dir la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, que va atribuir la garrotada judicial coneguda a penes unes quantes hores abans a «errors procedimentals».

El tribunal havia anul·lat el calendari d'implantació del Tractament Integrat de Llengües (TIL) per haver-se saltat les pertinents consultes al Consell Consultiu i al Consell Escolar Regional. El decret llei aprovat tot seguit per l'Executiu no requereix aquestes consultes. L'oposició va qualificar aquesta actuació d'«atac a la democràcia».

Notícies relacionades

El TSJB havia admès els arguments dels sindicats STEI-i i UGT, que demanaven la suspensió de la implantació del nou model educatiu promogut per l'Executiu popular de José Ramón Bauzá fins que es resolgui el fons del recurs interposat contra el decret original. El polèmic TIL posa punt final al model d'immersió lingüística que regeix a les illes des de la transició per consens de tots els grups polítics, inclòs el PP, i que garanteix un mínim del 50% de l'educació en català. El substitueix per un altre model en què català, castellà i anglès es reparteixen les assignatures i mereixen un tracte similar.

A més a més de l'oposició política, la nova norma és àmpliament rebutjada per sindicats, docents i ampes perquè consideren que, a part de relegar el català, s'implanta sense consens i de manera totalment improvisada, sense que professors ni alumnes estiguin preparats per impartir i assimilar matèries en anglès. Això ha generat multitud de mobilitzacions i fins i tot la convocatòria d'una vaga indefinida per part del col·lectiu docent per a l'inici del curs, que tindrà lloc divendres que ve.