Una família de quatre membres necessita 520 euros al mes per menjar sa

Creu Roja i la Generalitat editen un decàleg de consells per comprar bé els aliments

Pèsols, pastanagues i búrgul.

Pèsols, pastanagues i búrgul.

3
Es llegeix en minuts

Una família formada per pares i dos fills necessita un mínim de 520 euros al mes per menjar de forma saludable, segons el decàleg amb consells i indicacions per fer una compra d'aliments equilibrada que han elaborat la Creu Roja i la Generalitat.

El document, que inclou receptes equilibrades per menjar bé, bo i barat, xifra en uns 22 euros el que costa alimentar un nen de 3 a 6 anys a la setmana, 30 euros quan tenen de 7 a 12 anys i 39 el que necessita una persona a partir dels 12, i això implica una despesa d'entre 130 i 150 euros setmanals.

Antoni Mateu, secretari de l'Agència de Salut Pública de la Generalitat, i Josep Marqués, president de Creu Roja a Catalunya han explicat al presentar el decàleg, coincidint amb el Dia de la Nutrició, que l'estudi s'havia fet al tractar de determinar què és una compra d'aliments equilibrada amb un pressupost ajustat.

L'inici d'una campanya d'emergència de distribució d'aliments frescos i saludables perquè un miler de nens d'unes 500 famílies pobres puguin seguir menjant bé a l'acabar el curs i els menjadors escolars, ha estat el detonant de l'estudi, ja que les ajudes es donaran a través d'una targeta moneder per comprar en certs establiments d'alimentació.

Llegums, oli i iogurt

El pressupost s'ha fet a partir dels preus de referència de vuit establiments d'alimentació durant el primer trimestre del 2013, i per escollir els productes s'ha tenint en compte la piràmide del que s'ha de menjar, i les vegades a la setmana que s'han de consumir determinats aliments.

En una setmana, una família necessita un quilo de llegum, arròs i pasta, mig de farina i de sucre, 250 grams de pa torrat, entre cinc i sis quilos de pa, sis litres de llet, 24-30 iogurts, dos litres d'oli, 800 grams de formatge i 400 grams de fruita seca. A més, cal comprar 14 quilos de fruita fresca, 10 d'hortalisses i verdures, 5-6 quilos de patates, dos quilos de carn i de peix, dues dotzenes d'ous, 400 grams d'embotit, un quilo de salsa de tomàquet, 200 grams de xocolata, i 250 de melmelada i cereals.

També es recomana beure aigua amb els àpats, acompanyar amb pa els aliments i utilitzar oli d'oliva per amanir i fregir els aliments.

Evitar precuinats

Planificar la compra per evitar compres impulsives, buscar el millor preu, comprar aliments de temporada, evitar productes precuinats o dissenyats per estalviar temps a la cuina, i escollir aliments nutritius i barats com llegums o ous, són alguns dels consells que es donen per fer una compra òptima i sana.

També es recomana cuinar una vegada a la setmana bases de receptes o aliments per a tota la setmana, preparar les quantitats justes per menjar cada dia i evitar el malbaratament de menjar, conservar bé els aliments, controlar molta la despesa si es menja fora de casa, i evitar aliments com llaminadures, refrescos, brioixeria o precuinats, que són extres que fan augmentar les factures i no són aliments bàsics.

Notícies relacionades

Les dues entitats han recordat que estem davant una emergència social pel context econòmic actual i que augmenten les persones en situació de vulnerabilitat, i que ja hi ha unes 300.000 famílies a Catalunya que no tenen ingressos. Josep Marqués ha recordat que el 2013, segons el projecte europeu d'alimentació, s'estan repartint a Catalunya 45 milions de quilos d'aliments, dels quals el 40%, uns nou milions, els entrega la Creu Roja i nou més el Banc dels Aliments.

En la campanya d'emergència per alimentar mil nens a l'estiu, la Creu Roja donarà als pares dues targetes tancades per a determinats aliments amb les quals podran comprar de forma anònima i sense que ningú sàpiga que estan en una situació de necessitat, i es farà un seguiment de suport a les famílies.