entrevista amb el President del Col·legi de Metges de Barcelona

Miquel Vilardell: «La sanitat requereix més diners»

Cap de Medicina Interna a la Vall d'Hebron

Miquel Vilardell.

Miquel Vilardell.

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / Barcelona

Gairebé a la mateixa hora que la Conselleria de Salut certificava, ahir, la rebaixa del 4,6% de les tarifes que paga als hospitals concertats i noves mesures d'ajust, que no facilitaran la resolució de les llistes d'espera generades per les retallades dels últims anys, Miquel Vilar-

dell reclamava exactament el contrari: més diners per a la sanitat.

-Vostè treballa a l'Hospital de la Vall d'Hebron, un bon exponent de l'evolució econòmica que segueix la sanitat pública catalana. ¿Com està l'hospital?

-Hi ha molt desànim. Jo no variaré la meva posició, per més que intentin convèncer-nos que no hi ha diners per a la sanitat pública. És imprescindible garantir la supervivència del nostre sistema nacional de salut, dels millors del món. S'ha de preservar, els ciutadans ho necessiten i ho reclamen.

-¿Quines mesures proposa, vostè?

-En primer lloc, trobar recursos, destinar-hi més diners. Per això és imprescindible un acord entre tots els partits polítics.

-¿Com s'obtindrien els diners?

-Amb impostos específics, destinats a la sanitat pública, aplicats als ciutadans amb més poder econòmic. I també fixant impostos amb la mateixa finalitat sobre els productes de consum que perjudiquen la salut: tabac i alcohol.

-¿Reorganitzaria el sistema?

-És imprescindible millorar els processos i el funcionament dels centres per fer-los més eficients. S'han de buscar models de gestió eficients, experimentats, contrastats.

-Al marge dels que ja ho fan, alguns hospitals concertats estudien implantar línies d'assistència privada. ¿És una bona idea?

-Això no soluciona els dèficits de la sanitat pública, encara que, en últim extrem, el benefici obtingut s'hauria de reinvertir en el sistema nacional de salut. És important que els centres que tinguin aquestes dues portes d'entrada les separin de forma clara i ben diferenciada, en especial en tot allò referent a les llistes d'espera. El que seria ideal seria que aquestes dues opcions s'oferissin en edificis diferents.

-¿Es pot prescindir d'alguna prestació que ara està finançada?

-La cartera pública de serveis ha de cobrir el que és necessari per garantir la bona salut dels ciutadans. S'han de mantenir les prestacions que han demostrat ser eficaces i d'un cost adequat. Aquest catàleg l'ha de revisar i actualitzar una agència d'avaluació integrada per experts independents.

-¿Com pararia el desànim del personal sanitari de què parla?

-Propiciant la seva participació en el que passa. S'ha d'informar i negociar amb els professionals tot allò que està relacionat amb la seva activitat. És imprescindible incloure'ls-hi. Sense ells és molt difícil, o impossible, que el sistema funcioni.

Notícies relacionades

-¿Els usuaris estan inquiets?

-En general, no. Els atenem tan bé com sempre. Els professionals no han variat la seva dedicació i el seu interès. A vegades, hi ha persones que confonen un incident sense importància amb l'efecte de les retallades. Hi ha una mica de confusió.