Jutjat un comandament dels Mossos per una càrrega policial a la Universitat de Girona

L'acusació particular sol·licita 18.900 euros de multa per 11 faltes de lesions i el fiscal demana l'absolució

Càrrega policial durant la celebració del 20è aniversari de la Universitat de Girona.

Càrrega policial durant la celebració del 20è aniversari de la Universitat de Girona. / ARXIU / ACN

1
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / Girona

L'advocat de l'acusació particular, Benet Salellas, ha demanat que s'imposi una multa de 18.900 euros, per 11 faltes de lesions, i una indemnització total de 2.560 euros al subinspector dels Mossos d'Esquadra que va dirigir la càrrega policial contra els estudiants i treballadors que eren al claustre de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona el 16 de desembre del 2011. Aquell dia centenars de manifestants van protestar contra les retallades en educació durant els actes de celebració del 20è aniversari de la Universitat de Girona (UG), que van comptar amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas.

La petició de pena ha tingut lloc poc abans que quedés vist per a sentència el judici de faltes celebrat al Jutjat d'Instrucció número 2 de Girona contra el comandament policial, amb el número d'identificació 3.772. Després de la declaració de nou afectats per la càrrega, l'imputat i tres testimonis, Salellas ha qualificat l'actuació dels agents de “desproporcionada” i “indiscriminada” i ha afirmat que va produir “moments de pànic” entre els estudiants i el personal laboral de la UdG que es van veure sorpresos per l'operació policial.

Acabar amb la impunitat

“S'ha d'acabar amb la impunitat”, ha dit l'advocat, que durant la vista ha incidit en el fet que els lesionats havien estat agredits quan es trobaven arraconats en una cantonada del claustre o quan intentaven abandonar el lloc. El fiscal, no obstant, ha optat per demanar l'absolució del policia perquè considera que no es podia demostrar que ell hagués donat instruccions expresses de pegar als contusionats i perquè, segons ell, el comandament no podia controlar tots els agents que van intervenir en l'operació.

Notícies relacionades

El mosso imputat ha al·legat que van actuar obeint ordres i que a l'arribar al claustre van ser rebuts a pedrades, de manera que van haver d'utilitzar “la mínima força imprescindible” per controlar aquest espai. Per contra, els contusionats i el personal del centre han insistit que la seva actuació va ser injustificada, desproporcionada i i indiscriminada. “Des que treballo a la Universitat no havia vist mai una cosa així”, ha afirmat una de les empleades.