Noves proves de descoordinació en la tragèdia de halloween

Ira per la freda resposta del 112 a trucades des del Madrid Arena

Un operador va despatxar amb apatia les súpliques d'auxili d'amics de víctimes

El Samur condemna l'actitud però insisteix que era impossible accedir a la zona

Un passadís del Madrid Arena, totalment col·lapsat la nit de l’allau mortal.

Un passadís del Madrid Arena, totalment col·lapsat la nit de l’allau mortal. / ISA APARICIO

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO M. YAGÜE
MADRID

la tragèdia del Madrid Arena la nit de Halloween, el 31 d'octubre passat, va causar ahir més indignació, a mesura que avancen les investigacions i es coneixen detalls sobre la descoordinació i la fredor amb què van respondre els serveis d'emergència del Samur a les dramàtiques trucades d'auxili d'amics de dues de les cinc joves que hi van perdre la vida. «S'està morint. (...) Sisplau, veniu ja», se sent en la primera de les converses gravades, de les quals es va fer ressòEl Mundo. «Anem amb la noia als braços. (...) Estem sortint cap a l'aparcament», diu un altre amic. No obstant, des de la centraleta l'únic que els responen és que les portin al punt on es troben les ambulàncies, «fins a la porta de l'Ángel amb el passeig d'Extremadura», a un quilòmetre del lloc. Un dels operadors que va atendre les trucades, amb to distant i desganat, arriba a dir: «Escolta, ¿has begut?».

Els serveis d'assistència mèdica es van excusar ahir amb l'argument que no van poder entrar al recinte a causa de la falta d'agents de la policia municipal que els obrissin el pas, perquè els assistents a la festa els llançaven ampolles i sacsejaven les ambulàncies. Una central del Samur es troba a tan sols 400 metres del pavelló.

Francisco, l'operador que va atendre les súpliques d'auxili, és un antic xòfer del parc mòbil municipal que va optar a una plaça com a conductor d'ambulàncies al Samur, però al no aconseguir-la va acabar a la sala del 112 del servei d'Emergències. Ahir es va defensar argumentant que ell és «tècnic conductor d'ambulàncies, no operador per respondre al telèfon», i que en diverses ocasions ha manifestat a l'alcaldia la seva disconformitat amb la seva nova destinació forçosa i la gestió que es va fer aquella nit. Francisco també va assegurar que ell no té do de paraula i va insistir que es va limitar a complir les ordres que li van donar que si rebia trucades del Madrid Arena respongués que havien de treure les víctimes a fora. Va explicar que des de la una de la matinada no van deixar de rebre trucades. «Totes les que entraven eren per comes etílics», va subratllar Francisco, que va estar acompanyat aquella nit de tres operadors més.

Notícies relacionades

EXPEDIENT DISCIPLINARI / Fonts del Samur van assegurar que Francisco sí que va rebre el curs de tècnic d'emergències, que inclou coneixements sobre l'atenció a la central, i van considerar que la seva actitud va ser «inapropiada» i pot ser motiu de l'obertura d'un expedient disciplinari. Fonts municipals també van qüestionar l'actitud de Francisco, que «ha tacat un servei d'emergències exemplar durant anys».

El conseller de Sanitat, Javier Fernández-Lasquetty, va qualificar les trucades d'auxili d'«esgarrifoses», però va defensar la tasca del servei sanitari municipal i va assegurar que «va fer tot el que estava al seu abast». «Hi va haver moltes coses que van funcionar malament aquella nit», va admetre no obstant. Segons els advocats de dues de les joves mortes, «és terrible» que ara es reveli «una altra imprudència més». «N'hi va haver abans, durant i després del succés, ja que hi havia un servei mèdic deficient i ara es confirma que ni el Samur va funcionar tampoc», van lamentar.

Temes:

Madrid Arena