CAMPANYA EN CONTRA D'UN MATERIAL ANTIAVALOTS

2.500 ulls per a Ester Quintana

Més de dos milers de persones es fotografien amb un pegat a l'ull en suport de la dona mutilada en una protesta del 14-N

Stop pilotes de goma insisteix a reclamar el veto als projectils

Alguns dels participants en la campanya de suport a Ester Quintana.

Alguns dels participants en la campanya de suport a Ester Quintana.

1
Es llegeix en minuts
TONI SUST / Barcelona

Ester Quintanava perdre l'ull el 14 de novembre passat durant les protestes que van tenir lloc a Barcelona amb motiu de la vaga general. El 17 es va produir la primera reunió d'un grup de persones properes a la dona que van considerar que l'assumpte no podia quedar sense resposta i denúncia. El 18 algú va tenir la idea d'iniciar una campanya i implicar-hi amics i famosos. I el 19 va començar tot: alguns hi van anar a fer-se fotos amb un ull tapat, molts altres les van enviar.

Lacampanya, impulsada per l'entitatStop pilotes de goma, ha aconseguit que ara mateix hi hagi al voltant de 2.500 fotografies de persones que simulen la mutilació que té l'Ester. La lesió ha vingut acompanyada d'una resposta institucional com a mínim equívoca que ha deixat a la picota el conseller d'Interior en funcions,Felip Puig. Puig va assegurar primer que no es van disparar pilotes de goma a la zona on Quintana va resultar ferida per veure's obligat després a rectificar i admetre que sí que havia passat.

Notícies relacionades

Amics de Quintana i l'associació Stop pilotes de goma s'esforcen ara per "estendre la denúncia", com diu Joni Sahún, el responsable de premsa de la campanya, visible en el bloc ojocontuojo.wordpress.com, i amb una presència molt activa a les xarxes socials Twitter i facebook. Sahún explica que ara els esforços se centren a difondre la protesta i avisa que ja compta amb ressò internacional. Com a exemple cita els casos del Canadà i Mèxic. En aquest últim país, sosté, un noi va perdre un ull per l'impacte d'una pilota de goma l'1 de desembre passat.

Manifest

ManifestStop pilotes de goma ha elaborat un manifest en què reclama la prohibició de l'ús d'aquesta mena de projectils, de 90 grams de pes i amb una velocitat màxima de 720 km/h. Es tracta d'un projectil descrit com a "menys letal", si bé pot causar lesions de gravetat extrema, inclosa la mort. El debat sobre la necessitat de prescindir de les pilotes està obert: el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat una moratòria. Set persones diuen que han perdut un ull des del 2009 per l'impacte de pilotes llançades pels Mossos.