El conflicte lingüístic pel nou projecte

El text suposa que el català deixi de ser llengua vehicular a les escoles

Manifestació de SomEscola a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Manifestació de SomEscola a la plaça Sant Jaume de Barcelona. / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts

El Govern de MarianoRajoyi, en concret, el ministre d'Educació, José IgnacioWert, ha provocat una nova onada de protestes a Catalunya a l'amenaçar la pau lingüística amb la proposta de reforma de l'educativa. La política del Govern del PP, fidel a la defensa de la unitat territorial d'Espanya, impulsa una reforma que anul·la el model d'immersió lingüística vigent en els últims 30 anys a Catalunya en una àrea de competència exclusiva de les autonomies. En plena crisi econòmica, l'atac al català protagonitzat pel Govern torna a erosionar les relacions entre Espanya i Catalunya.

L'esborrany de la nova lleiestableix que el català passi a ser una llengua de les denominades d'especialitat, cosa que suposa situar-la per darrere del castellà, de la primera llengua estrangera (les dues matèries troncals) i també de la segona llengua estrangera (que és assignatura específica). A la pràctica, pot passar que un col·legi decideixi que només imparteix huna ora de català a la setmana als seus alumnes, segons ha criticat el Govern català.

Notícies relacionades

L'aspecte bàsic és que el català deixaria de ser llengua vehicular, la d'ús principal en les tasques pedagògiques. A secundària, la llengua i la literatura catalanes seran també matèries d'especialitat, com en primària. A les comunitats amb dues llengües oficials, el Govern considera que s'ha de  donar un tracte equilibrat als dos idiomes com a vehiculars però "els pares podran escolaritzar els seus fills en centres privats, i correspondrà a l'Administració educativa sufragar les despeses d'escolarització", diu la proposta. El ministre d'Educació, Cultura i Esport,José Ignacio Wert, considera que no veu justificada la reacció de la Generalitat de Catalunya al voltant de la sevareforma educativa perquè diu que el nou model no ataca laimmersió lingüística, com així sosté l'Executiu català.

Somescola l'organització convocant de les mobilitzacions contra el projecte educatiu, considera que l'esborrany de la llei de Wert "torna la política educativa a un passat predemocràtic", basat en "el control doctrinal de l'educació, la recentralització del sistema, la minorització de les llengües no castellanes, amb especial maltractament a l'escola catalana i als programes d'immersió lingüística". La plataforma considera que el text és "un atemptat a la llengua, a la cohesió social i a la promoció d'igualtat d'oportunitats que han presidit fins ara l'escola catalana".