COMPAREIXENÇA AL CONGRÉS

Guindos deixa en menys de 120.000 els beneficiaris de la moratòria de desnonaments

El nombre de dacions en pagament aprovades des de l'abril només és de 42

El Govern aprova només amb UPD el reial decret per mitigar el drama dels desallotjaments

Les paraules de Luis de Guindos al Congrés sobre els desnonaments. / periodico

3
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

Dimarts de la setmana passada, a Brussel·les, el ministre d'Economia va xifrar en 600.000 les famílies que es podrien beneficiar de la moratòria de dos anys dels desnonaments aprovada pel Govern mitjançant decret llei. No obstant, aquest dijous, durant l'aprovació parlamentària de la norma, Luis de Guindos ha rebaixat sensiblement aquesta xifra. "A un total de 120.000 famílies se'ls podrà aplicar la moratòria una vegada hagin perdut la vivenda. Però seran menys, perquè no es produeixen 120.000 desnonaments a l'any", ha dit el ministre al Congrés.

No obstant, fonts d'Economia han explicat després que no hi havia cap contradicció entre les dues xifres. Quan va donar la dada de 600.000, van dir aquestes fonts, De Guindos es referia als beneficiaris potencials. És a dir, als que compleixen aquests dos requisits: guanyar menys de 19.000 euros a l'any i destinar més del 50% dels seus ingressos a la hipoteca. Però el reial decret imposa a més altres requisits, bàsicament de tipus familiar. D'aquí ve la xifra de 120.000.

"De Guindos no rebaixa cap xifra. Els 600.000 són els que estan per sota del límit de renda i tenen una hipoteca que suposa el 50% dels ingressos. Per accedir a la moratòria de dos anys han de complir a més una de les circumstàncies familiars exigides. Una vegada creuades totes aquestes dades, estimem que hi ha unes 120.000 famílies que compleixen tots els requisits. Així ho hem explicat sempre, amb la novetat que avui donem una dada més ajustada", s'han defensat al ministeri.

Les condicions perquè es paralitzi un desallotjament són, segons tota l'oposició, massa restrictives. Per això només UPD, el partit de Rosa Díez, ha recolzat el Govern en la votació de dijous, que s'ha compromès a ampliar la llei durant la seva tramitació, que s'inicia ara.

"Estem oberts a la presa de noves mesures i volem arribar al màxim consens possible", ha dit Guindos. Entre les iniciatives que planteja l'Executiu, dins del codi de bones pràctiques dels bancs, es troben les destinades a dotar de més independència les entitats de taxació, així com iniciatives que pretenen evitar el sobreendeutament, les clàusules abusives i les hipoteques massa complexes, com les pactades en moneda estrangera. Sobre aquest codi, el ministre ha evidenciat l'escassa aplicació de la dació en pagament. Entre l'abril i el juny, de les 278 sol·licituds, només vuit van acabar en l'entrega del pis com a forma de saldar el deute hipotecari. Entre el juliol i el setembre, hi va haver 722 sol·licituds i en només 34 hi va haver dació en pagament. És a dir, en total, 42 casos.

Massa "restrictiu", per al PSOE

Notícies relacionades

Fa 15 dies, l'Executiu va mantenir tres maratonianes reunions amb el PSOE, i les dues parts van donar mostres d'arribar a un acord. Però va ser impossible. "Vam intentar negociar un pacte, però han sigut tan restrictius en la delimitació de les persones que poden beneficiar-se d'aquestes mesures que les deixen sense contingut", ha dit a la Cambra baixa la portaveu parlamentària dels socialistes, Soraya Rodríguez.

Juntament amb la concreció de l'aplicació de la moratòria, De Guindos també ha anunciat que l'Executiu ja disposa de 6.000 vivendes cedides per bancs i cooperatives d'estalvi per crear un "fons social de vivendes de lloguer a preus molt raonables", en aquells casos de persones que hagin perdut la seva vivenda. "Les execucions hipotecàries de primera vivenda seran aquesta any unes 16.000", ha assenyalat De Guindos, abans d'afegir que en més del 80% dels casos es tracta de vivendes buides. Segons la seva opinió, les xifres de desnonaments que s'han difós estan, majoritàriament, "inflades".

Temes:

Desnonaments