Interrogatori a l'exalt càrrec del Govern del PP

López Sors admet que no se li va "ocórrer" convocar una reunió d'experts pel 'Prestige'

L'exdirector general de la Marina Mercant reconeix que no va complir amb les previsions del pla d'emergència

José Juis López Sors, exdirector general de la Marina Mercant, davant el tribunal que jutja els danys causats per la marea negra derivada de l’enfonsament del ’Prestige’.

José Juis López Sors, exdirector general de la Marina Mercant, davant el tribunal que jutja els danys causats per la marea negra derivada de l’enfonsament del ’Prestige’. / Cabalar (EFE)

1
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / La Coruña

L'exdirector general de la Marina Marcant,José Luis López Sors, ha reconegut que en la catàstrofe del 'Prestige'no va observar les prescripcions del Pla Nacional de Contingències previst per a aquests casos perquè considerava "més urgent" atendre l'emergència i després ha admès queni tan sols se li va "ocórrer" convocar la reunió d'experts que marca aquest document per avaluar l'estat del vaixell i emetre recomanacions.

Respostes com aquestes han provocat que l'advocada de l'Estat que el defensa hagi demanat primer un recés i després l'hagi comminat oralment a no contestar, però López Sors li ha fet cas omís. L'incisiu i a estones agressiu interrogatori dels lletrats de la Mare Shinping, l'empresa armadora, ha desestabilitzat l'acusat i ha impedit seguir el guió marcat per la seva defensa.  

Notícies relacionades

L'exdirector general s'enfronta a una petició de quatre anys de presó per haver agreujat la marea negra a l'allunyar el vaixell sense atenir-se a cap criteri tècnic. La setmana passada va assumir tota la responsabilitat d'aquesta decisió i avui ha seguit defensant-la. Ha argumentat que s'havia de crear "un espai de seguretat" a causa de l'alt reg d'embarrancament que hi havia", i ha advertit que si finalment el vaixell hagués encallat hauria estat "terrible" per als interessos d'Espanya. "Hauria estat molt difícil treure el vaixell d'allà i hauria estat anys i anys deixant anar dosificadament el fuel que portava" al seu interior, ha recalcat. 

Del rumb erràtic que va emprendre el vaixell una vegada el Govern el va allunyar de la costa, López Sors n'ha culpat els rescatadors, l'empresa holandesa Smit Salvage, contractada per l'armadora. "Una vegada van arribar al 'Prestige' i es van fer càrrec del remolc, nosaltres no podíem marcar el rumb", ha sostingut, encara que els advocats de Mare Shinping li han recordat que en una gravació el capità marítim ordena a Smit Salvage que se l'allunyi fins a les 120 milles en direcció oest.