El bloqueig pressupostari A LA UE PERJUDICA les AJUDES UNIVERSITÀRIES i la RECERCA

Vuit països refusen aportar més per salvar les beques Erasmus

Les ajudes necessiten 90 milions addicionals per pagar l'últim trimestre de l'any

Els estats rics es neguen a ampliar el pressupost del 2012 i els fons del 2013

Una classe amb alumnes d’Erasmus a la Universitat Pompeu Fabra.

Una classe amb alumnes d’Erasmus a la Universitat Pompeu Fabra. / ACN / MARTA RUBIROLA

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES

Gran Bretanya, Holanda, Alemanya, França, Suècia, Finlàndia, Àustria i Dinamarca van rebutjar ahir ampliar el pressupost de la Unió Europea (UE) del 2012 perquè puguin abonar-se les ajudes pendents de fons regionals, programes d'investigació i beques universitàries Erasmus.

Els citats vuit països rics i contribuents nets al pressupost de la UE es van negar al Consell de Ministres europeu a aportar aquest any més diners per finançar el pressupost complementari d'uns 9.670 milions d'euros proposat per la Comissió Europea. Davant l'esgotament dels fons a causa de les retallades imposades pels països rics quan es va aprovar l'any passat el pressupost del 2012, l'Executiu comunitari va presentar a l'octubre un pressupost rectificatiu per abonar les partides pendents. Aquests vuit països també es van negar a apujar el 6,8% el pressupost del 2013 fins a 137.900 milions, com demanen la Comissió Europea i el Parlament Europeu, cosa que agreujarà encara més els problemes d'esgotament de fons. El Consell de Ministres de la UE i la conciliació amb l'Eurocambra van acabar sense acord.

Les populars beques d'intercanvi universitari Erasmus necessiten 90 milions addicionals per finançar el 30% de les ajudes previstes per al període setembre-desembre d'aquest any. 423 milions més són necessaris per als programes de recerca ja compromesos, mentre que els fons regionals, de cohesió i desenvolupament rural requereixen uns 8.300 milions. El bloqueig dels vuit països rics també impedeix l'abonament a Itàlia dels 670 milions d'ajuda promesa pel sisme del maig passat.

Espanya és un dels països més afectats per l'esgotament dels fons, tant en les beques Erasmus com en les ajudes regionals i de cohesió. Sense l'ampliació del pressupost, Espanya haurà d'esperar fins a l'any que ve per rebre amb càrrec al pressupost del 2013 els més de 1.470 milions d'euros que té pendents de cobrament de la Unió Europea pels projectes regionals ja portats a terme i les beques compromeses. Els altres països més perjudicats són Itàlia (1.880 milions pendents) i Polònia (1.580 milions).

Notícies relacionades

ABSÈNCIA DEL MINISTRE ESPANYOL / Espanya, com la majoria dels països, va defensar al Consell de Ministres de la Unió Europea l'aprovació del pressupost complementari corresponent a l'any 2012. «Es tracta de pagaments pendents que s'han d'atendre. Endarrerir els pagaments no és la solució», va assenyalar durant el debat l'ambaixador espanyol, Alfonso Dastis, en representació del Govern, ja que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no va assistir al Consell de Ministres europeu.

«A Holanda hem adoptat mesures dràstiques i no podem acceptar que el pressupost europeu augmenti», va afirmar el nou ministre holandès de Finances, Jeroen Dijsselbloem. «La Comissió Europea ha de decidir quines són les seves prioritats i retallar on sigui necessari», va insistir Dijsselbloem. Holanda i la Gran Bretanya van ser els països que es van mostrar més intransigents.