Baumgartner culmina la seva gesta al saltar al buit des de 39 quilòmetres

L'aventurer austríac ha aconseguit batre tres dels quatre rècords que pretenia

Un resum de la gesta de Felix Baumgartner, que ha saltat al buit des de 39 quilòmetres d’altura. / periodico

1
Es llegeix en minuts

Gesta aconseguida. L'esportista d'alt risc austríac Felix Baumgartner ha tocat terra sa i estalvi després de llançar-se des de l'estratosfera, a més de 39.000 metres d'altura, per convertir-se en el primer ésser humà a intentar trencar la velocitat del so en caiguda lliure. El paracaigudista ha aconseguit tres dels quatre rècords que s'havia proposat.

Segons els càlculs de la missió, ho ha aconseguit en els primers 40 segons de caiguda lliure, quan ha accelerat en aquest espai de temps fins a 1.173 quilòmetres per hora. Baumgartner ha aconseguit controlar el descens i evitar caure en barrina, cosa que el podria haver portat a perdre la consciència o patir una hemorràgia cerebral en cas de girar de manera descontrolada.

La caiguda lliure de Baumgartner ha estat de quatre minuts i 19 segons, i per tant no ha pogut trencar el rècord anterior, de quatre minuts i 36 segons.

ATERRATGE PERFECTE

En total ha trigat uns 16 minuts a tocar terra en un aterratge perfecte en paracaigudes després de llançar-se al buit dins el vestit pressuritzat, que l'ha protegit de la baixa pressió i les baixes temperatures.

En condicions normals, a l'atmosfera terrestre la velocitat del so és de 1.234 quilòmetres per hora, mentre que a l'estratosfera s'hi pot arribar amb uns 1.110 quilòmetres per hora per la menor resistència de l'aire, segons la missió.

L'aventurer austríac, que es preparava des de feia cinc anys per a aquesta missió, ha aconseguit, doncs, batre tres rècords: ser el primer a superar la velocitat del so (més de 1.100 quilòmetres per hora) sense ajuda mecànica; fer el salt amb paracaigudes des de més altura i pujar en globus al punt més allunyat de la Terra.

El seu principal assessor és el fins ara posseïdor del rècord del salt en paracaigudes des de més altitud: Joe Kittinger, de 84 anys, que es va llançar el 1960 quan era membre de les Forces Aèries dels Estats Units des d'una altura de 31.333 metres.

COMPROVACIÓ DE LA VELOCITAT

Notícies relacionades

La velocitat de caiguda de Baumgartner serà recollida per l'instrumental que porta al seu vestit pressuritzat i experts independents ratificaran si ha superat la velocitat del so.

El salt coincideix amb el 65è aniversari de la gesta del nord-americà Chuck Yeager, el primer pilot que va trencar la barrera del so a bord d'un caça X-15.