valoració de la manifestació de la Diada

Mas assumeix l'objectiu de la independència sense terminis ni concrecions

"Res serà fàcil, però tot és possible. No estem gaire lluny d'Ítaca", afirma

El president manté el seu full de ruta amb el pacte fiscal com a primera estació

Artur Mas fa balanç de la manifestació independentista de la Diada.

Artur Mas fa balanç de la manifestació independentista de la Diada. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / Barcelona

El president de laGeneralitat, Artur Mas, ha accentuat aquest dimecres el seu to sobiranista després del rotund èxit de lamanifestació independentista de la Diada. "Res serà fàcil, però tot éspossible", ha solemnitzat al Palau de la Generalitat, en un missatge amb què assumeix implícitament l'objectiu final de laindependènciade Catalunya, encara que sense concretar nous passos ni fixar terminis. De fet, el president ha subratllat que no alterarà el seufull de rutaperquè considera el pacte fiscal com la primera estació cap a la plenasobirania.

En una compareixença davant els mitjans, Mas ha afirmat que elclam d'aquest dimarts a Barcelona obliga elGovern catalàa destinar totes les seves energies a dotar Catalunya d'"estructures d'Estat", encara que ha advertit que aquest camí serà llarg iincert. "No es farà de la nit al dia perquè Espanya no ens ho posarà fàcil i perquè no hi ha precedents d'un procés així a laUnió Europea", ha alertat. Però acte seguit ha afegit que, malgrat aquests obstacles, "tot és possible si hi havoluntat, grans majories i capacitat de resistir".

Suport a la independència

Segons Mas, la independència concita ja un ampli suport en lasocietatcatalana, però ha recomanat "ampliar-lo" per evitar la fractura del país. "No estem gaire lluny d'Ítaca", ha remarcat el president. Malgrat que les consignes de la marxa van ser inequívocamentindependentistes, el cap de l'Executiu català creu que el pacte fiscal no ha quedatdeslegitimat, sinó que encara es fa més necessari. "No hi pot haver sobirania política sense sobirania fiscal", ha assegurat.

Notícies relacionades

Mésambigus'ha mostrat al ser preguntat per la possibilitat d'anticipar leseleccionsi de concórrer a elles amb l'Estat propi com a eix del seu programa electoral. Tampoc ha volgut comprometre's obertament a convocar unreferèndumd'autodeterminació. De moment, el següent pas de Mas serà defensar lareivindicaciócatalana davant el president del Govern, Mariano Rajoy, amb qui es reunirà a la Moncloa el pròximdia 20.

Crida

Sobre aquesta cita, el president ha avançat que li pregarà allíder del PPque "escolti atentament el poble de Catalunya" i eviti donar un cop de porta a les aspiracions catalans que podria comportar conseqüènciesimprevisibles. "La Hisenda pròpia és clau en qualsevol cas perquè forma part de lesestructuresd'Estat que necessita construir Catalunya", haafegit.