Anàlisi

Més per indignació que per convicció

2
Es llegeix en minuts
Àngels Pont
Àngels Pont

Directora del GESOP

ver +

¿Catalunya votaria a favor de la independència si avui hi hagués un referèndum? L'estimació de vot efectuada per GESOP a partir de les dades de l'enquesta dibuixa uns resultats molt ajustats a favor de la independència de Catalunya en cas de referèndum. Ara bé, ens cal ser curosos a l'hora d'interpretar les dades.

Per una bona anàlisi, és rellevant tenir molt present el context en què es pregunta per aquest tema. Ara mateix no estem interrogant sobre una convocatòria real, amb una data concreta, sinó que estem fent una simulació del que passaria si el referèndum es fes avui, sabent que, si s'acaba plantejant, el context real serà totalment diferent de l'actual. Ara mateix, els que es mostren partidaris de la independència estan molt més mobilitzats o cohesionats al voltant d'aquesta idea que no pas aquells que no en són partidaris o els que en són obertament contraris.

Quan es pregunta als catalans pel model d'estat preferit, la independència apareix en primer lloc, però representa poc més d'una tercera part del conjunt de persones amb dret a vot. Per tant, hi ha gairebé dues terceres parts que no refusen la relació amb Espanya. De fet, aquest fet no és tan estrany si tenim present que les persones que es defineixen com a únicament catalanes sumen al voltant del 25%. És a dir, al voltant de tres quartes parts dels ciutadans amb dret a vot a Catalunya senten, en major o menor mesura, algun tipus de vincle amb Espanya.

Notícies relacionades

Malgrat aquesta vinculació «sentimental», quan es pregunta per la disjuntiva entre independència o no, fent referència a un hipotètic referèndum, els favorables doblen els contraris, per bé que aquesta proporció es redueix quan s'especifica quin comportament tindria si el referèndum fos demà mateix. És a dir, en un escenari més concret («demà mateix») s'incrementen els que diuen que votarien que no.

El que es posa de manifest una vegada més en aquesta enquesta és que els partidaris de la independència a Catalunya han anat creixent en els últims anys. Tant o més important que això és el fet que el rebuig que genera aquesta idea és cada vegada menor; per a una part de la població, la independència pot no ser la seva opció preferida, però no se'n declara contrari. Però també és cert que només un 28,6% creu que Catalunya arribarà a ser independent. No es pot oblidar que, segons les enquestes del CEO, una bona part dels partidaris de la independència addueixen motivacions de tipus econòmic, potser unes raons poc sòlides, pel fet de ser excessivament conjunturals, tenint en compte el marc econòmic actual. És a dir, ho són més per «indignació» que no pas per «convicció».