Les víctimes

Turistes perduts a la fi del món

1
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA
FIGUERES

Figueres es va convertir ahir a la tarda en l'antesala de l'infern. La capital de l'Alt Empordà era una ciutat asfixiada per un dens núvol de fum i cendra, que filtrava la llum crepuscular i banyava els seus carrers amb una inquietant llum de color de sang. Cotxes de policia, bombers i serveis d'emergència travessaven corrent les avingudes, on es veien pocs vianants, fent sonar les sirenes. A pocs quilòmetres, a l'oest, les enormes columnes fumejants de l'incendi s'aixecaven sobre els edificis. L'apocalipsi o la fi del món, si es produeixen algun dia, seran segurament una cosa semblant.

En aquest escenari propi de les obres de Dante hi havia afectats que, a més a més de trobar-se a les portes de l'infern, es van veure atrapats en una ratera i no podien tornar al seu país. La gran majoria eren turistes francesos refugiats a les gasolineres de Figueres i a les carreteres pròximes, especialment la N-2. Molts preguntaven als veïns de la capital empordanesa pel camí cap a Portbou, ja que els Mossos els van dir que era l'únic alternatiu per entrar al seu país, a causa del tall de l'AP-7 i de la carretera nacional al pas fronterer de la Jonquera i el Pertús.

Fugida frustrada

Notícies relacionades

Però aquesta possibilitat es va veure truncada per l'incendi de Portbou, que va obligar a tallar la carretera N-260 poc després de les set de la tarda. Alguns automobilistes francesos no donaven crèdit a la seva mala sort.«¿La carretera de Portbou també està tallada? ¡Merda!»,exclamaven en el seu idioma quan algun bon samarità s'esforçava a explicar-los la situació. Cues de cotxes van ocupar els aparcaments i les zones lliures de les gasolineres i les petites botigues de les estacions de servei es van convertir en àrees de proveïment alimentari per a aquests nàufrags.

Un vehicle del SEM va omplir el dipòsit ràpidament en una gasolinera de la Ronda Sud de Figueres. La dependenta va aprofitar l'ocasió per preguntar a l'equip d'emergència si hi havia instruccions de seguretat per a les gasolineres davant la possible arribada de les flames.«No ho sé. Venim de Barcelona i ens envien cap a Portbou. Diuen que la gent està saltant per les finestres»,va afirmar. La fi del món.