Les víctimes

Dos morts a Portbou al llançar-se al mar acorralats pel foc

Les víctimes, pare i filla, van deixar el seu vehicle i van saltar per un penya-segat

Unes 200 persones van quedar envoltades als cotxes per les flames a la N-260

Les flames devoren uns arbres a prop de la duana de la Jonquera.

Les flames devoren uns arbres a prop de la duana de la Jonquera. / EFE / ROBIN TOWNSEND

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

Eren unes 200 persones, viatjaven en cotxe i es van veure aturades al camí, com tants altres, en carreteres secundàries. El foc, l'altre foc, el de la Jonquera (Alt Empordà), havia obligat a tallar l'autopista i la

N-2. I això va portar milers de vehicles a buscar altres vies. A la N-260. Uns 200 conductors i passatgers esperaven moure's quan va començar un incendi. Segons alguns testimonis, podria haver estat una burilla mal apagada. El cas és que la gent es va veure acorralada i es va espantar. Uns quants van fugir a peu per la carretera, però alguns es van tirar al mar des d'un penya-segat i almenys dos, un home de 60 anys i una noia de 15 anys, que eren pare i filla, van morir ofegats. L'home, a més, va patir politraumatismes. Una nena de 8 anys que també es va llançar al mar va resultar ferida i va ser ingressada a l'Hospital Josep Trueta de Girona. Hi va haver dos ferits de gravetat més i 12 amb lesions lleus.

El foc creixia, encara que no hauria estat cap amenaça seriosa en condicions normals. L'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, que va relatar a aquest diari els fets segons l'hi havien transmès, va explicar que per les seves dimensions el foc s'hauria controlat sense problemes. Però no es va poder actuar de seguida, no hi havia possibilitat de combatre'l: les dotacions de bombers de Llançà i Portbou s'havien desplaçat a la Jonquera. Al final, els bombers van arribar a la zona quan havien transcorregut uns 50 minuts i la situació ja ho era tot menys fàcil.

Notícies relacionades

Salas va afirmar que els conductors i passatgers devien arribar a la conclusió que no sobreviurien si no s'allunyaven del foc, i ho van fer a corre-cuita. Molts, va explicar el regidor, van resultar ferits de més o menys importància. Segons Salas, no tots els que van saltar al mar van anar a l'aigua, i alguns es van fer mal contra les roques. Poc abans de les 22.30 hores la Generalitat va informar que l'incendi de Portbou estava en fase de control després d'haver destruït unes 50 hectàrees.

TERCER FOC A LA NOGUERA/ En una jornada negra a Catalunya, hi va haver un tercer incendi al municipi de Castelló de Farfanya (la Noguera). Un total de 17 dotacions de bombers van participar en els treballs per extingir el foc, que va afectar terres de cultiu i massa forestal. A les 21.42 hores els bombers van considerar que l'incendi estava en fase de control i 25 minuts més tard, estava controlat. Dotze dotacions van seguir treballant en aquesta zona per completar la seva tasca.