INCITACIÓ A L'ODI

Cau un entramat de nazis vinculat a un grup musical

Els dos detinguts estan acusats de justificació del genocidi

La investigació de l'entorn de Batallón de Castigo es va iniciar a l'actuar a Sabadell

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / A. BAQUERO
BARCELONA

Agents de les unitats d'informació dels Mossos d'Esquadra han desmantellat l'entramat empresarial i comercial que gira al voltant del grup de música Batallón de Castigo, una de les bandes de rock nazi més significatives d'Espanya, per comercialitzar productes, com cedés, que giren al voltant d'aquesta ideologia, segons van informar a aquest diari fonts pròximes al cas. La policia autonòmica va demanar suport a la Policia Nacional per efectuar diversos registres a Madrid, on els agents van confiscar material. En total, s'han produït dues detencions, en concret del fundador de la banda musical, Eduardo Clavero, i Fernando Perdices, fundador de Bases Autònomes i propietari d'una botiga que ven tota mena de roba i material nazi.

Dimarts passat al matí, mossos i policies nacionals van detenir els dos sospitosos (una tercera persona, al final, no va ser arrestada) i van efectuar registres a Madrid per ordre del jutge de Sabadell que s'encarrega de les indagacions. En el curs d'aquestes inspeccions, els investigadors van localitzar un tràiler amb material de propaganda nazi. Els membres de la xarxa estan acusats de difusió d'idees que justifiquen el genocidi, provocació a l'odi, la violència i a la discriminació i associació il·lícita.

FUNDAT A ALCALÁ MECO / Les indagacions continuen obertes i no es descarta que es produeixin més detencions. La investigació es va iniciar a partir del concert que Batallón de Castigo va oferir a Sabadell (Vallès Occidental) el 30 d'octubre passat. Els Mossos van gravar el concert per ordre del fiscal especialitzat, que va analitzar, per començar, la lletra dels temes que va interpretar la

banda.

Notícies relacionades

Batallón de Castigo va ser fundat per Clavero el 1996 a la presó d'Alcalá Meco juntament amb altres presos d'ideologia feixista. Des d'aleshores fins avui, Batallón de Castigo ha gravat tres discos:Caña de Espanya, el 1998;Desperta Ferro, el 1999, iAkelarre, el 2004. El 2011 va sortir nou material agrupat sota el títolPasos de muerte. La seva peculiar naturalesa ha fet que els integrants de la banda de música variessin amb el pas dels anys. Clavero és un dels principals líders de la ultradreta espanyola. Antic delegat de la formació Aliança Nacional a Màlaga, a Batallón de Castigo Clavero exerceix les tasques de guitarrista i cantant i de compositor de la majoria de les cançons. Clavero va estar a la presó per l'assassinat d'un noi de 19 anys el 1990.

Aquesta operació es produeix en un moment en què hi ha una creixent preocupació policial per l'auge a Barcelona dels grups d'extrema dreta. L'element catalitzador ha estat la posada en marxa al districte de Sant Martí d'un centre d'ultradreta que ha estat batejat com a Tramuntana i que pretén actuar a imatge i semblança de la famosa Casa Pound de Roma.