iniciativa política PER PROHIBIR la tauromàquia

La capital de Mèxic es fixa en Catalunya i debat vetar els toros

La proposta està al parlament de la ciutat i posa el cas català com a exemple

Defensors dels animals i taurins es manifesten davant l'Assemblea Legislativa

Protesta contra les corrides a Mèxic D. F.

Protesta contra les corrides a Mèxic D. F. / EFE / ÁLEX CRUZ

2
Es llegeix en minuts
   TONI CANO / Mèxic

Darrere de Catalunya. La capital de Mèxic mira de prohibir les corrides. Aprovada fa un mes per una comissió legislativa, la iniciativa es troba sobre la mesa del parlament local, que intenta esquivar l'assumpte en plena campanya electoral cap als comicis generals del juliol. Però un grup de diputats està decidit a fer que l'assumpte es debati i es voti en sessió plenària abans que, al setembre, s'acabi l'actual legislatura. Perquè, diuen, «la ciutat ha avançat cap a la prohibició».

Centenars de defensors dels animals es manifesten aquests dies pel centre de la capital fins a l'Assemblea Legislativa del Districte Federal (ALDF), davant de la qual exigeixen que es discuteixi i s'aprovi aquesta proposta de modificació de la llei d'espectacles. Perquè en el seu article 42 es llegeixi: «Al Districte Federal es prohibeix la presentació d'espectacles taurins». Al davant, toreros, ramaders i aficionats mostren el rebuig a la iniciativa. Criden: «Toros sí, que segueixi la festa brava».

Els dos bàndols es tiren ampolles de plàstic per sobre de la policia que els separa, igual que dins del recinte legislatiu els diputats es passen la patata calenta de la iniciativa. Un projecte de reforma que va presentar el diputat Norberto Solís, del Partit Verd Ecologista (PVEM) -que per una altra part demana reinstaurar la pena de mort-, per acabar amb un «espectacle anacrònic».

Al seu dia, la comissió legislativa va afegir al dictamen: «Barcelona, una de les metròpolis de la tauromàquia, ja s'ha proclamat ciutat anticorrides, a l'aprovar-s'hi la llei que veta les corrides a Catalunya».

¿Va ser Catalunya un exemple? «No ben bé -diu el diputat José Luis Muñoz, del Partit de la Revolució Democràtica (PRD)-. Nosaltres vam incloure la iniciativa a finals del 2009, abans que el parlament català prengués la seva decisió».

En conversa amb EL PERIÓDICO, el diputat Muñoz ressalta: «Les enquestes coincideixen que més del 70% de la població de Mèxic D. F. creu que les corrides s'han de prohibir. El percentatge dels que creuen que s'han de mantenir és mínim, entre un 12% i un 15%. La resta són indecisos, i són cada vegada menys perquè la ciutat ha avançat globalment cap a la prohibició».

NO PRIORITARI / A l'abril s'acaba el període ordinari de sessions del parlament de la capital i els promotors no aconsegueixen que el plenari abordi la iniciativa abolicionista. «Aquest tema no és prioritari», argüeix Alejandra Barrales, líder del grup parlamentari del mateix PRD. Barrales assenyala que l'assumpte «no compta amb consens per ser discutit». Queda doncs «en espera».

Notícies relacionades

Ja que restaran alguns temes pendents de discussió, els diputats abolicionistes diuen que queden «a l'espera que es programin períodes extraordinaris de sessions» en aquests quatre mesos. I que en una de les sessions el ple discuteixi per fi la prohibició dels toros i, com diu Muñoz, «voti en congruència amb el sentiment dels habitants de la capital».

Al davant, l'empresari Rafael Herrerías adverteix: «Mèxic no és Barcelona ni Catalunya és Espanya. M'estranya el que volen fer a l'Assemblea. La meva vida, abans que es tanqui la plaça».