Els finalistes 10

Albert Espinosa: «He tingut molta sort gràcies al carinyo de la gent»

«He tingut molta sort gràcies al carinyo de la gent»_MEDIA_1

«He tingut molta sort gràcies al carinyo de la gent»_MEDIA_1 / JONATHAN GREVSEN

3
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

L'any 2011 va ser de traca per a Albert Espinosa... i el 2012 va pel mateix camí, amb possible traca final en mans de Steven Spielberg i Marta Kauffman (creadora de la sèrieFriends). Una gran carrera que l'ha portat a ser un dels 10 finalistes del Català de l'Any. Però deixem que Albert Espinosa, l'adolescent que després de superar diversos càncers va crear un universgroca partir de les seves experiències i els seus sentiments, ens expliqui com se sent per l'elecció... però després de repassar primer amb ell, assegut en una Granja la Catalana tocant a la travessera de les Corts, el seu barri, el que li ha passat en els últims temps i el que li passarà.

En primer lloc, televisió.Polseres vermelles.Tot un fenomen. «No ens esperàvem que tingués l'èxit que ha tingut. El binomi que hem format amb Pau Freixas ha estat la clau. I els protagonistes. Ara bé, el millor de tot és que la sèrie hagi ajudat nois que estaven en hospitals, o que hi havien passat». Però Espinosa no vol oblidar una altra persona: «L'èxit ha estat degut al compromís de Mònica Terribas, que a més va ser qui va tenir la idea original».

AMB STEVEN SPIELBERG / Encara s'esperava menys que la creadora deFriendsi el mateix Spielberg en persona «riguessin i ploressin amb la sèrie» i decidissin produir-ne una versió als Estats Units per a la cadena Abc. Perquè la cosa va molt, molt de debò. «El capítol pilot ja el tenen escrit, i calculo que al mes de juny ja viatjarem per veure el rodatge. Ja estan confirmats dos dels nens deSuper 8.I si el pilot agrada, la sèrie començarà al setembre. Però jo n'estic molt segur, perquèaquestsno fallen». I encara falta la segona temporada dePolseresa TV3. En ple procés de càsting després que s'hi presentessin 30.000 candidats, amb els 15 episodis escrits (dos a càrrec de Jordi Galceran i Sergi Belbel), el rodatge està previst per a aquest estiu i l'estrena, per a l'octubre.

En segon lloc, llibres. L'any 2011, ambUn món groc,Tot el que podríem haver estat tu i jo si no fóssim tu i joiSi tu em dius vine ho deixo tot... però digue'm vine,va ser l'escriptor que va vendre més llibres en tot Espanya: 400.000. I va ser el número u per Sant Jordi. «Però el millor de firmar són les històries que la gent t'explica i els regals que et fan», diu.El món grocserà el primer llibre d'un autor espanyol viu a Penguin... Aquest últim 23 d'abril, el seu dia preferit, Espinosa havia de firmar durant dues hores. Es van convertir en quatre, en les quals unes 300 persones li van proposar títols per al seu nou llibre que incloguin la paraulabanyera, responent a la convocatòria que va fer a Twitter. I això sense tenir cap novetat a les llibreries. ¿Per què? «Aquest últim any els meus llibres s'han publicat en 14 països. He estat a l'Argentina, al Regne Unit... He preferit ajudar a fer-los créixer, preparar els 15 capítols de la segona temporada dePolseres vermellesi l'obra que estrenaré el desembre que ve al Teatre Nacional». I un apunt del seu pròxim llibre, el de la banyera. «Serà una mica més llarg i passarà a Buenos Aires». I sí, segur, el pròxim Sant Jordi (o abans) ja serà al carrer.

Tercera posició, teatre. A finals del 2012,Els nostres tigres beuen lleta la sala gran del Teatre Nacional. «La meva aspiració és que el públic adolescent descobreixi el teatre i aprengui a apreciar-lo. No feia teatre des de feia dos anys, i tornar al TNC és molt important». I tant. Fa 11 anys tot va començar per a Albert Espinosa al Malic, el teatre més petit de Barcelona, amb 40 localitats.

Notícies relacionades

I dèiem que explicaria com se sent per la seva selecció com un dels finalistes del Català de l'Any. «S'ho mereixen molt més, per exemple, els metges. He tingut molta sort gràcies al carinyo de la gent. Jo crec que és aquest carinyo el que m'ha portat fins aquí, més que la sèrie o els llibres. Perquè comparat, per exemple, amb els metges, jo no he fet res».

Aquest carinyo, Espinosa l'experimenta també a les xarxes socials. Fa un any explicava que dedicava dues hores al dia al correu i a Facebook. ¿I avui, amb Twitter? «Ara en comptes de dues hores són dos dies, el dimecres i el dissabte. M'agrada moltíssim la relació que s'estableix amb els lectors. Dissabte passat era a Eivissa, vaig explicar a Twitter on firmaria... i em vaig trobar amb 400 persones».