AMENAÇA LEGISLATIVA AL MEDI AMBIENT

El Brasil vota una nova llei forestal que els ecologistes consideren "catastròfica" per a l'Amazònia

El projecte redueix les àrees protegides a les parcel·les de selva i als marges dels rius

El text inclou una polèmica amnistia per a desforestadors que la presidenta Rousseff vol vetar

Vista aèria de la selva amazònica, que mostra la desforestació al llarg dels dos costats de la carretera Transamazònica.

Vista aèria de la selva amazònica, que mostra la desforestació al llarg dels dos costats de la carretera Transamazònica. / STRINGER (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El Congrés del Brasil votarà aquest dimecres la polèmica llei de boscos que ha rebut dures crítiques delsecologistes, que la consideren "catastròfica" per a l'Amazònia perquè permetrà un augment de la devastació de les selves. Les discrepàncies entre diferents versions del projecte legislatiu van portar dimarts els diputats a deixar per dimecres la votacióper tenir més temps per debatre.

El text legal va partir de la iniciativa del Govern, va ser votat per la Cambra dels diputats, després pel Senat i ara ha tornat a la Cambra baixa per avaluar les alteracions portades a terme. El debat va elevar dimarts el to al Congrés perquè el diputatPaulo Piau, encarregat de redactar el projecte, va incloure 21 esmenes que, segons els ecologistes, "l'empitjoraran molt".

El text, tal com es va aprovar al Senat, té el suport de la majoria de l'oficialisme i dels diputats que representen els gransempresarisrurals, presents a tot l'arc parlamentari excepte en l'extrema esquerra.

Menys zones verges

La nova llei, coneguda com aCodi Forestal, pretén substituir la legislació actual, que data del 1965, regula els límits en l'activitat agropecuària i la normativa de l'ús general dels sòls rurals. Entre les novetats, es planteja la reducció de les àrees deselvao bosc que han de ser protegides dins de cada propietat rural. A la regió amazònica elshisendatshaurien de mantenir i conservar la meitat de laselva verge de les seves finques, mentre que fins ara eren obligats a deixar intacte el 80% del terreny.

El projecte també estableix que leszones protegides als marges dels rius, que avui suposen una franja de 30 metres a cada costat, disminuiran als 15 metres en el cas dels menys cabalosos. Això permetrà expandir els terrenys destinats a l'agricultura i la ramaderia, i amb això es pretén consolidar el Brasil com un dels principals productors d'aliments del món, però també podria contribuir a destruir el 60% de la vegetació nativa del país, segons càlculs deGreenpeace.

"Herència maleïda"

El diputat d'esquerres Iván Valente, del Partit Socialisme i Llibertat (PSOL), ha afirmat que la nova llei només té en compte l'interès "dels beneficis immediats" dels grans exportadors de soja, bestiar i biocombustibles, i deixarà una "herència maleïda" a les generacions futures.

En contrapartida a la reducció de les àrees protegides, la nova llei estableix l'obligació de recuperar les zones que siguin degradades en el futur i concedeix incentius econòmics per als agricultors que adoptin pràctiques sostenibles.

Amnistia controvertida

La qüestió que més discussions ha generat al Congrés és l'amnistia per alshisendats que, violant la legislació actual, van desforestar reserves ambientals per estendre la seva activitat agropecuària. Elministre de Desenvolupament Agrari,Pepe Vargas, ha reiterat avui que la presidentaDilma Rousseff pretén vetar la proposta d'amnistia per alsdesforestadors, ja que l'objectiu del Govern és que "es preservi el que hi ha i es recompongui bona part del que va ser destruït".

Notícies relacionades

El Codi Forestal també inclou una recomanació, que haurà de ser reglamentada per llei, que preveu la prohibició de la importació de productes agrícoles procedents de països on la legislació ambiental sigui més laxa que al Brasil.

Abans de la sessió de dimarts, elPartit Verd i diversos grups ambientalistes van fer una manifestació davant del Congrés per pressionar Rousseff perquè veti els punts més polèmics de la llei quan la sancionari.